Psiha i seks Seks i veze 17. ožujka 2017.

Bizarna nuspojava seksa koju iskusi 1 od 100 ljudi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na putu prema orgazmu, na pameti ti je jedino zadovoljstvo, osim ako upravo ti nisi ona osoba koju na putu užitka prekine bol. Naime, 1 od 100 ljudi osjeća glavobolju prije, za vrijeme ili nakon orgazma.

Klinika Mayo je identificirala 2 tipa glavobolje za vrijeme seksa. Prva je tupa bol u glavi i vratu, koja se postepeno pojačava kako se bližiš vrhuncu. U drugom slučaju, osjetiš naglu, probadajuću bol netom prije ili za vrijeme orgazma, prenosi huffingtonpost.com.

Dr. med. Jose Biller, neurolog, dodao je ovoj podjeli i treću vrstu glavobolje - onu koja nastupa nakon seksa i pogoršava se ako se osoba kreće, a smanjuje ako legne i odmara.

Zašto tama ublažava bolove kod migrene?

Srećom, obično nisu opasne

Ove glavobolje nisu nužno stalna pojava. Netko ih iskusi pri svakom odnosu, drugi ponekad, a neki samo jednom u životu. Dobra je vijest da, iako su neugodne, obično nisu opasne.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"U malom postotku slučajeva, uzrok tih glavobolja može biti neki drugi zdravstveni problem, poput hemoragije, aneurizme, disekcije vratne arterije ili hematoma", dodaje dr. med. Biller.

Zašto se javlja jak pritisak u glavi i očima?

Nužno je obratiti pažnju na eventualnu pojavu drugih simptoma: gubitka svijesti, mučnine, povraćanja i jake boli koja traje dulje od 24 sata. Primjetiš li ih, svakako odi liječniku.

Muškarci su podložniji

Muškarci imaju 3 do 4 puta veće šanse za pojavu glavobolje tokom seksa. Faktori koji te mogu staviti u rizičnu skupinu su nizak šećer u krvi i nedostatak magnezija u organizmu. Ovoj glavobolji su sklonije i osobe koje su iskusile migrene.

Glavobolja od vina

U svakom slučaju, ako često doživljavaš glavobolje za vrijeme seksa, bilo bi dobro da prekontroliraš krv i utvrdiš da li ti nedostaje šećera ili magnezija, kako bi prehranom mogla regulirati njihovu razinu.

Dr. med. Ehsan Ali smatra da mogu pomoći i "promjene stila života, primjerice snižavanje krvnog tlaka i smanjena konzumacija alkohola".

Test: je li tvoja glavobolja migrena?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.