Psiha i seks 11. listopada 2023.

6 znakova da imate posla s mikromanipulatorom

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dok manipulacija u vezi može biti očita i, nažalost, ponekad uvredljiva, mikromanipulacija sasvim je druga priča. Suptilna je i nije ju tako lako uočiti, a može doći u obliku pasivno-agresivnih komentara ili pitanja koja vas tjeraju da preispitate svoje misli ili vrijednosti.

Prema Hillary Schoninger, ovlaštenoj kliničkoj socijalnoj radnici, mikromanipulacija je najčešća kod narcisa, koji uvijek žele privući pozornost na sebe i kontrolirati narativ oko sebe. Ali kako biste trebali prepoznati mikromanipulaciju u vezi ako je suptilna? Schoningera za The Healthy otkriva nekoliko znakova na koje treba obratiti pozornost i koje korake biste trebali poduzeti ako ste izloženi mikromanipulaciji.

Kontaktiraju vas iz vedra neba

Psychology Today navodi da bi mikromanipulatori mogli pokušati privući vašu pozornost kontaktirajući vas u nasumično vrijeme. Na primjer, mikromanipulatori često i ponekad "slučajno" šalju poruke iz vedra neba kako bi privukli vašu pažnju i kako biste im ponovno poslali poruku. Suptilno, ali često funkcionira. 

Traže suosjećanje ili empatiju

U nekim slučajevima, ti iznenadni trenuci kontakta također mogu biti trenuci kada od vas traže suosjećanje ili empatiju, sve kako bi zadržali vašu pažnju još neko vrijeme. "Uvijek se radi o tome da se priča vrati na njih zbog čega se osjećaju osnaženo ili žele ispasti žrtva. Što god im treba, dat će sve od sebe da manipuliraju tako da vi reagirate”, kaže Schoninger. 

Njihovi komplimenti nisu zapravo lijepi

Ako vam ikada netko udijelio kompliment, ali njegov ton zapravo ne odgovara komplimentu, to se lako može upotrijebiti u mikromanipulaciji. Schoninger objašnjava da je to poput mikroagresije, ali i manipulativno jer takve osobe pokušavaju nešto reći, ali nisu autentične. Ne izgovaraju komplimente sa ljubaznošću, već ih žele suptilno pretvoriti u uvredu. 

Možda te zanima... Deset znakova prema kojima možete prepoznati zlu osobu Psiha i seks

Uvijek se morate prilagođavati njihovom rasporedu i potrebama

Ako ustanovite da osoba nije susretljiva u pogledu svog vremena ili potreba u vezi, ona će vas prisiliti da određena situacija bude prilagođena njihovom životu ne obazirući se na one oko sebe. “Dakle, to je kao da mijenjate narativ tako da ego kaže ‘Ja moram biti glavni, moram biti vođa’ bez uzimanja u obzir osjećaje drugih ljudi”, objašnjava Schoninger.

Zbog njih se osjećate krivima

Drugi način na koji mikromanipulator glumi "žrtvu" je tako što vas tjera da se osjećate krivima za nešto, čak i ako to znači da vama psihički manipulira tako da drugačije vidite situaciju. Čak i ako znate da oni nisu žrtva u određenoj situaciji i da vi niste krivi, mikromanipulator može promijeniti narativ tako da vi ispadnete krivi, čak i ako koriste prikrivene mikroagresije.

Mijenjaju narativ

Manipulacija uvijek podrazumijeva mijenjanje narativa ili radnje kako bi manipulator dobio ono što želi. Schoninger dodaje da često to rade i na štetu drugima. Čak i ako je suptilno, mikromanipulatori mogu pokušati promijeniti narativ kako bi dobili ono što žele, bilo da se radi o sitnim, suptilnim komentarima ili pitanjima koja vas tjeraju da ponovno razmislite o određenoj situaciji ili događaju.

Ako primjetite neki od ovih znakova ističe, Schoninger kaže da je najbolji način da to riješite tako da se zauzmete za sebe. Uzmite vremena i razmislite o postavljanju granica s takvom osobom. Pogledajte unutar sebe i zapitajte se što taj odnos donosi vama. Ako niste spremni skroz prekinut kontakt s manipulatorom, malo se odmaknite od njih kako bi vidjeli hoćete li se osjećati bolje.

mobitel Možda te zanima... Tri načina kako se zaštititi od narcisoidnih osoba Psiha i seks Možda te zanima... 6 znakova da si u društvu emotivnog manipulatora Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.