Fitness 18. ožujka 2022.

Zagrebački proljetni polumaraton - trkači se bude iz zimskog sna!

ZAGREB21 powered by Heineken 0.0
Foto: Promo ZAGREB21 powered by Heineken 0.0 što je službeni naziv utrke dugi niz godina, pravi je trkački vjesnik proljeća, a sudjeluju trkači iz svih dijelova Hrvatske, a i šire
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice po 7. put okupit će se polumaratonci i polumaratonke svih uzrasta i različitih trkačkih mogućnosti kako bi nastupili na Zagrebačkom proljetnom polumaratonu.

ZAGREB21 powered by Heineken 0.0 službeni je naziv i ovogodišnjeg zagrebačkog proljetnog maratona koji će se održati 27. ožujka.

Nedjeljno jutro 27. ožujka ponovo će u Zagrebu biti ispunjeno trkačima i ponovo će dugačka kolona krenuti na put dug 21 098 metara.  ZAGREB21 powered by Heineken 0.0 što je službeni naziv utrke dugi niz godina, pravi je trkački vjesnik proljeća i trkači iz svih dijelova Hrvatske, a i šire naviknuli su da se ispred NSK „bude iz zimskog sna“ i kreću u sezonu utrka. Tako će biti i ove godine kada će više od 1000 njih krenuti u utrku. 

Zagrebači maraton održava se još od 2016.

Premijerno izdanje utrke bilo je 2016. godine i od onda se staza utrke nekoliko puta mijenjala, ali je start i cilj ispred zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice ostao prepoznatljiv znak, kao i četverostruki prijelaz Save preko Mosta slobode. Prošle dvije godine ZAGREB21 uspješno je održan usprkos velikim problemima zbog covid pandemije i to u različitim terminima, 2020. krajem ljeta, a prošle godine početkom svibnja. Iako u otežanim uvjetima, 2020. Zagrebački proljetni polumaraton ugostio je i najbolje trkače s Balkana u sklopu 9. Balkanskog prvenstva, a dvaput je u sklopu utrke bilo i Prvenstvo Hrvatske u polumaratonu. Na spomenutom Prvenstvu Balkana, naše dvije olimpijke, Matea Parlov Koštro i Bojana Bjeljac osvojile su za Hrvatsku ekipni naslov! ZAGREB21 powered by Heineken 0.0 uvršten je ove godine u kalendar Svjetske atletske federacije i ima status World Athletics Road Label Race.

ZAGREB21 powered by Heineken 0.0 | Author: Promo Foto: Promo ZAGREB21 powered by Heineken 0.0 uvršten je ove godine u kalendar Svjetske atletske federacije i ima status World Athletics Road Label Race

Atraktivna i zanimljiva staza

Staza utrke polumaratona iznimno je atraktivna i zanimljiva i većim dijelom ravna te omogućava postizanje odličnih rezultata. Nakon starta ispred NSK trkači ulaze u Ulicu grada Vukovara, prolaze Savskom ulicom, preko Prisavlja se vraćaju na Most slobode koji prelaze prvi puta, obilaze Velesajam, Bundek i preko Mosta slobode se vraćaju ponovo prema startu. I tako završavaju prvi krug od 16km i onda im ostaje jedan manji od 5km, ravan i brz od NSK do MSU i nazad. Trkači na svojoj dionici spajaju tri kulturne institucije u Zagrebu – NSK, Muzej suvremene umjetnosti i Koncertnu dvoranu Lisinski! 

ZAGREB21 powered by Heineken 0.0 | Author: Promo Foto: Promo Jean Baptiste Simukeka i Anja Fink prošlogodišnji su pobjednici zagrebačkog polumaratona

Moguća i štafeta

Kako nisu svi spremni otrčati duljinu polumaratona, trkači imaju mogućnosti složiti štafetu od 4 člana gdje prva tri člana trče 5km, a posljednji član trči završnu dionicu od 6,1km. Štafete daju poseban draž i veliku količinu navijanja te maksimalno podižu ionako odličnu atmosferu. Kao uvod će u subotu navečer, 26.3. biti utrka na 5km također sa startom i ciljem ispred NSK. Dakle, svatko će se pronaći na ZAGREB21 powered by Heineken 0.0 i veselo krenuti u proljetnu sezonu. Važno je zapamtiti vremena starta – 5km, subota 26.3.2022. u 18:30 i nedjelja, 27.3.2022. polumaraton i štafete u 8:30.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.