Fitness Vježbe za mršavljenje 15. lipnja 2016.

Trener trčanja na video chatu odgovarao na pitanja

Trcanje-Chat_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na našoj Facebook stranici mogli ste pratiti live chat s trenerom trčanja Franom Bobanom. Frane je apsolvent Kineziološkog fakulteta i trener u Adidas školi trčanja i Atletskom klubu „Perpetuum mobile“. Radi i kao stručnjak za kondicijsku pripremu i dijagnostiku sportaša u sportsko rehabilitacijskom centru „Motus Melior“. Naši čitatelji i čitateljice su imali niz pitanja o trčanju, samoj opremi i savjetima za početnike

U školama trčanja su dominantne žene

Nas je zanimalo trče li u školama više žene ili muškarci, a Frane nam je odgovorio kako su u školi dominantne žene i kako postoji više razloga za to. "Muškarci više odlaze u teretanu, dižu utege i vježbaju u grupi, dok žene više pribjegavaju vježbanju na otvorenom", rekao je Frane. Kada smo ga upitali što je potrebno da bi netko krenuo u školu trčanja, naveo je sljedeće. "Puno volje i strpljenja jer su to presudni faktori koji će presuditi hoće li netko trčati i kako će trčati. Za početak je dovoljno krenuti trčati s opremom koju netko ima, a kasnije će kroz treninge dobiti savjete kakve tenisice, odjeću i opremu je dobro imati."

Čitatelji su postavljati pitanja, s trener je dao stručne i konkretne odgovore 

Čitateljicu je zanimalo koliko često jedan početnik treba trčati, odnosno koliko treninga tjedno je optimalno?

"Sve ovisi o početnoj točki i tko dolazi na treninge. Ako dolazi netko tko je tjelesno aktivan, za nju možda neće biti dovoljno tri puta tjedno. Za nekoga tko tek počinje trčati i počinje s tjelesnom aktivnošću, preporučuje se tri puta tjedno, ali savjetujemo da to s vremenom povise na četiri do pet puta tjedno. Čak je i Svjetska zdravstvena organizacija prije pet godina u preporukama za opću populaciju navodila da se preporučuje fizička aktivnost tri puta tjedno po 60 minuta, ali su se i te preporuke polako izmijenile. Smatram bitnim napomenuti da je osim učestalosti treninga, bitno je i kojim intenzitetom će to biti. Trčanje treba biti intezivno, odnosno pomicati osobne granice", odgovorio je Frane Boban.

Mnoge su od trenera tražili preporuku u vezi tenisica za trčanje

"Vezano uz tu temu, nedavno su u jednom od najutjecajnijih časopisa koji se bavi tematikom zdravlja i sporta objavili članak o istraživačkom radu koji uspoređuje sve studije napravljene u posljednjih 40 godina na temu sportske opreme za trčanje s podacima o učestalosti ozljeda. Istraživači su došli do saznanja da vrsta tenisice nema nikakav utjecaj na ozljede. Preporučujem svima da kupuju tenisice koje su im udobne i da prilikom kupnje isprobaju tenisice, ali i pokušaju trčati u njima. Važno je da je tenisica udobna za nogu i da se palac nalazi barem pola broja od ruba tenisice kako bi se spriječilo nastajanje žuljeva.", ukratko je odgovorio Frane.

Više o tome kako se pravilno zagrijati prije trčanja, o prehrani trkača, ali i o odgovorima na pitanja treba li trčati za vrijeme kiše ili smije li se trčati po vrućinama te koliko je važna tehnika disanja, pogledaj u videu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.