10. srpnja 2015.

Nekirurškim anti aging tretmanima mogu se postići veliki rezultati

Fileri
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sužavanje lica, promjena izgleda nosa i usana, poboljšavanje strukture kože, samo su neke od brojnih mogućnosti kojima se oblikuje lice pomoću dermalnih filera i botoxa bez upotrebe kirurškog noža. Metoda je u Aziji gotovo dovedena do savršenstva, a Ivona Blašković - Igerc, dr. dentalne medicine koja živi i radi u Aziji, za Zdravu Kravu govori o najnovijim trendovima u anti-aging medicini

Ivona Blašković - Igerc rođena je u Rijeci gdje je i diplomirala na Stomatološkom fakultetu, a poslijediplomski studij završila je u Zagrebu. Godine 2007. otišla je u Kinu gdje živi i radi u klinici dr. Li Quina, jednog od vodećih plastičnih kirurga u Aziji. Azija je poprište najznačajnijih i najnaprednijih struja u regenerativnoj i estetskoj medicini, kao i u minimalno invazivnim zahvatima, u svrhu uljepšavanja i rekonstruiranja lica i tijela. Ivona Blašković- Igerc radi i u klinici dr. Tan Kwok Leung u Singapuru, koji je jedan od vodećih liječnika u radu s matičnim stanicama. Kontinuirano se educira u estetskoj stomatologiji, estetskoj i anti-aging medicini. Objavljuje radove u stručnim časopisima.

Azijci žele da im se ispod očiju naprave ispupčenja, takozvani happy pillows

ZK: Što je botox i u kojim se slučajevima primjenjuje?

Botulin toxin tip A je prije svega ostaloga, lijek koji se koristi od osamdesetih godina prošlog stoljeća u medicini, a prvi su ga primijenili oftalmolozi. Godine 1989. liječnici su kao "nuspojavu" prilikom primjene botoxa primijetili da lica pacijenata tretiranih za strabizam i blefarospazam izgledaju mlađe. Od tada je tada je počela njegova primjena te je došlo do njegova velikog uzleta u estetici. Botulin protein, tako mu tepam jer pokušavam razbiti predrasudu koja o botoxu vlada, odnosno želim istaknuti da se pretežno sastoji od proteina, a samo manjim dijelom od toksina. Botox ima široku terapijsku i medicinsku primjenu kod terapije boli, pretjeranog znojenja, neuroloških oboljenja, kod bolesti vezanih za mišićnu disfunkciju, u oftalmologiji , urologiji kod inkontinencije i brojnih drugih dijagnoza

ZK: Što se sve može postići upotrebom botoxa?

Botulin toxinom lice se može skulpturirati, postiže se tzv. "chemo -sculpting" ili kemijsko skulpturiranje lica. Poanta je da se preoblikuju estetski markantni dijelovi lica kao što su obrve, usne, pozicija kuta oka, otvaranje očne aperture, nos (sužavanje nosnica i podizanje vrha nosa), pozicioniranje i izduživanje brade. Nadalje njime se "brišu" bore i vrše namjerne atrofije mišića u svrhu preoblikovanja i sužavanja donje trećine lica kako bi se postigao takozvani "V shape" (oblik lica u obliku slova V). Botox pozicioniran u mišiću žvakaču ujedno pozitivno djeluje protiv noćnog škrgutanja zubima. Uspješno ga primjenjujemo i kod sanacije "gummy smile" (kad se prilikom osmijeha vidi veliki dio zubnog mesa). To se postiže pravilnim doziranjem botulinom toxina u mišić koji podiže gornju usnu što ima za posljedicu da se gornja usna spusti, brišu se nazolabijalne bore kao i "bunny lines" (bore nastale od mrštenja na nosu). Botox se koristi i preventivno u malim dozama s dužim intervalima trajanja  te dovodi do potpunog nestajanja bora. Kolege i ja u Aziji ga koristimo radi boljeg srastanja rana, nakon carskog reza ili kod keloidnih ožiljaka. Botox je magičan lijek, ali se mora koristiti na pametan način. Tendencija mora biti da se što manjim dozama postigne željeni učinak jer se upotrebom prevelikih doza postiže izgled zamrznutog lica (frozen face). Kad je rezultat frozen face to je odraz neznanja injektora, odnosno osobe koja dozira i pozicionira lijek. Zamrzavanje mimike lica je najgore što se može na ljudskom lice prouzročiti. Mimika mora ostati očuvana, to je "conditio sine qua non" (uvjet bez kojega se ne može).

Sužavanje lica filerima

ZK: Što su dermalni fileri?

Dermalni punjači (dermal fillers) dijele se na hijaluronske i nehijaluronske (poly L lactic acid ili kalcij hydroxyl apatit-radiesse, sculptra, zyderm ,acquamid). Govorit ću o punjačima hijaluronskog tipa jer se oni i najčešće koriste na europskom tržištu u incidenciji od 90 posto od svih punjača. Pomoću njih se vraća volumen na dijelove lice i vrši se preoblikovanje kontura lica. Kad se botox i fileri koriste u sinergiji dobiju se 3D promjene lica, jer promjene koje se dobiju  botoxom su uglavnom dvodimenzionalne. Odlična estetska rekonstrukcija lica dobije se i kad se upotrebljavaju samo fileri. Moj moto  je: "Mi smo samo restauratori najimpresivnijeg umjetničkog djela prirode, a to je čovjek". Moram istaknuti da je moje stajalište po pitanju estetike vrlo čvrsto, smatram da ne smijemo izlaziti iz zadanih anatomskih proporcija i granica te stvarati predimenzionirane strukture kao što su usne ("duck effect" usne nalik na pačji kljun) ili predimenzionirane jagodice. To izgleda loše jer se gube balans i harmonija lica.

ZK: Mogu li botox i fileri naštetiti licu na bilo koji način, budući da je njihov učinak kratkotrajan i da ga mnogi godinama iznova ubrizgavaju?

Ako se botox i fileri koriste na "pametan način" ne mogu naštetiti licu. Hijaluron je prirodni sastojak međustaničnog prostora i starenjem se gubi. Mi ga punjačima nadoknađujemo. Hijaluron je hidrofilan i veže vodu tako da dovodi do duboke hidracije kao i svježeg izgleda lica. Botox pak (radili smo znanstvene radove u Kini upravo na tu temu ), ako se koristi u manjim dozama može prevenirati rhytidis, naboravanje. Materijali su odlični, ali treba paziti koji se brendovi upotrebljavaju, a efekti ovise o liječniku koji ih koristi.

Botoreksija - ovisnost o botoxu

ZK: Može li se razviti ovisnost o potrebi za ubrizgavanjem filera i botoxa?

Ovisnost o upotrebi botoxa i filera može se razviti, to zovem botorexija. Postoje ljudi koji smatraju da im uvijek treba još malo više botoxa ili da usne nisu dovoljno napunjene filerom.Važno je upoznati svoje klijente i pričati s njima. Liječnici su ti koji postavljaju granicu, mi moramo reci ne i jasno dati do znanja našim klijentima gdje su granice estetike i anatomije.

ZK: Treba li se osoba koja koristi botox i filere podvrgnuti i drugim tretmanima poput kemijskog pilinga da bi učinak bio potpun?

Već sama upotreba botoxa i filera dovoljna je za postizanje odličnih estetskih rezultata. Ništa se u estetici nužno ne mora. Ako je indikacija prisutna u sinergiji se mogu koristiti i druge metode poput lasera, pilinga itd. Sve ovisi o individualnom slučaju i individualnoj problematici. Estetsko tržište je uistinu jedno ogromno tržište, vrlo profitabilno. Žena tu lako može biti zavedena i skrenuti u krivom smjeru, osobito, ako vjeruje marketingu i reklamama, koji "bombardiraju" potencijalne klijente. U medijima ima istine, ali i nepotpunih informacija o mogućnostima koje se mogu postići upotrebom botoxa i filera. Upravo sam zbog toga i napisala knjigu zajedno sa Ines Vrdojak Mudrić "Lice -matematika i geometrija ljepote" kako bih educirala žene i tako im pružila mogućnost da aktivno sudjeluju u svojoj estetskoj terapiji. U knjizi se na vrlo jednostavan način objašnjava izvedba minimalno invazivnih estetskih zahvata poput stavljanja filera, botoxa, vampirskog face lifta, upotrebe matičnih stanica, mikropigmentacije i Hollywood smile make over-a.  U knjizi su i pojašnjenja kada raditi koji zahvat i do kojih granica. Sadržaj koji bi žene trebale prostudirati prije nego što se odluče na estetske zahvate, ali i muškarci jer imam sve više muških klijenata u Aziji, ali i u Hrvatskoj.

ZK: Mnogima je neobično da zubari rade botox i filere, a ne samo liječnici. Zašto bi se klijenti bez straha trebali prepustiti u ruke stomatolozima kako bi im uljepšali lice?

Stomatolozi su vrlo vješti za estetske terapije, rad na zubima i jest rekonstrukcija lica. Radi se rekonstrukcija zuba, zagriza i cjelokupan "smile make over" (stvaranje "novog" osmijeha estetskim zahvatima). Takvi zahvati uzročno dovode do cjelokupnog vizualnog poboljšanja estetike srednje i donje trećine lica. Ako rekonstruiramo ili povisimo zagriz u anti-aging stomatologiji jasno da i nazolabijalne bore izgledaju bolje. Stomatolozi su uvježbani da uočavaju najfinije razloge, volim reći da smo "baždareni na mm", nama je u ustima jedan milimetar kao kilometar na cesti, estetika nam je "u krvi", osim toga vrlo smo vješti i s iglama. Materijali poput botoxa i filera nisu nam strani, a simetrija i preciznost nam je svedena na milimetarsku točnost. Anatomija lica nam je obavezni predmet na fakultetu kao i liječnicima. Smatram da se onaj tko ima dodatnu edukaciju iz minimalno invazivne estetike i anti-aginga, a završio je medicinu ili stomatologiju, dakle ima predznanje o anatomiji lica, može baviti ubrizgavanjem filera i botoxa.

ZK: Koji su novi trendovi u "svijetu filera i botoxa" u Aziji, ali i Hrvatskoj?

U Aziji žene i muškarci nemaju toliku potrebu za uklanjanjem bora u gornjem dijelu lica, tamo se botox najčešće koristi za sužavanje lica, produžavanje brade, korigira se gummy smile. Azijcima je trenutno modni hit, a koji poput i svih ostalih dolazi iz Koreje "happy pillows" (ispupčenja ispod očiju, Azijci ih nemaju), a kreiraju se hijaluronom u donjem kapku. Svaka civilizacija i rasa ima svoje kulturološke i sociološke aspekte ljepote koje treba poznavati, meni je to izazov i zadovoljstvo.

Matične stanice u anti aging medicini - alkemija 21. stoljeća

ZK: Jedna od novosti u estetskim korekcijama je upotreba matičnih stanica iz sala. Kako se to radi?

Matične stanice su medicinski "break through", ulaz u potpuno novu medicinsku budućnost. Moja najveća strast i ljubav, to je svojevrsna alkemija 21. stoljeća. Liposukcijom ili lipoaspiracijom vadimo nepoželjnu mast iz ljudskih tijela. Ako iz te masti centrifugiranjem i pažljivim odjeljivanjem od masnih stanica izoliramo matične stanice dobili smo ono što je najvrjednije u čovjeku jer svaka matična stanica štiti i čuva organizam. One su neodređene, a potreba za njihovim diferenciranjem, odnosno određivanjem u koje tkivo će se pretvoriti ovisi od signalizacije samog organizma kao i mikrookoliša u kojem se matične stance nalaze. Stvar je vrlo jednostavna. Matične stance koje smo dobili lipoaspiratom ili liposukcijom vraćamo u lice, vrat, dekolte, ruke, tamo gdje je potrebna regeneracija. Ne manipuliramo ih, ne množimo ih, već ih  jednostavno vraćamo unutar četiri sata od vađenja natrag u tijelo. Ljudsko tijelo je apsolutno savršeno i ima odgovor na sve. Starenjem opada broj matičnih stanica, pa se mlad čovjek lako regenerira nakon neke frakture, dok se stariji ljudi teže oporavljaju. U Aziji je upotreba matičnih stanica prihvaćena kao logičan i razuman koncept regeneracije.

ZK: Kakva su očekivanja klijenata koji vam dolaze, jesu li razumna ili ljudi očekuju da ih transformirate u nove osobe?

Očekivanja mojih pacijenata su sasvim uobičajena i normalna od želje za pomlađivanjem, osvježenjem lica, boljom teksturom kože ili samo podcrtavanjem ljepote. Mnoge žene i muškarci koji žive od svoje ljepote su moji pacijenti u Aziji. U Aziji se jako puno radi remodelacija nosa, kod nas u Hrvatskoj se nosevi najčešće smanjuju, a Azijci ih produžavaju i filerima se nadomješta cijelo sedlo nosa. Zbog Feng Shuija (horoskop) ne vole operacije tako da umjesto silikonskih implantata koji se postavljaju kirurški, svojevrsna revolucija su dermalni fileri za istu namjenu, ali bez operacije. Azijci imaju bizarne želje, opet vezane uz Feng Shui, naime po njima se budućnost ocrtava na licu i ako nešto upućuje da bi ta budućnost mogla biti loša, operacijom to žele mijenjati, ali ja to odbijam raditi.

ZK: Molim vas da komentirate lica slavnih osoba na kojima su dobro i loše stavljeni fileri.

Odličan botox i odlična minimalno invazivna estetika je ona koja se ne primjećuje. Lica koja su dovedena do savršenstva i sve je na njima u odličnim omjerima, a mimika je očuvana su lica Angeline Jolie, Keira Knightley, Katie Holmes, Oprah Winfrey (posljednje dvije imaju dijelove lica koji su predimenzionirani zbog sadašnjih trendova u estetici, velika gornja usna, ali opet savršeno ukomponirane u cjelinu), Alexa Chung, Sophia Loren, njihove operacije se ne komentiraju toliko jer je sve u harmoniji. Glumice čija su lica "sleđena" botoxom su: Nicole Kidman, Pamela Anderson, Melanie Griffith. Alfred Hitchcock je jednom davno rekao "najbolji specijalni efekt u filmu, jest ljudsko lice", a počinje se dešavati da botox taj efekt briše i iz filmova stvarajući od lica mrtve i neekspresivne maske. Ponavljam, botox je odličan lijek, ali ga moramo znati dozirati, on je prevencija protiv bora i čuvar ljepote. 

ZK: Za sada je korištenje botoxa i filera "sport za bogate". Ima li nade da će takav način tretiranja ljepote postati dostupan širem krugu ljudi i postati poput odlaska kod frizera?

Nadam se da će kao i svemu uskoro minimalno invazivna estetika i anti-aging postati dostupni svima. Cijene usluga su visoke jer su materijali skupi. Ono u što polažem nade su regenerativna medicina i matične stanice.

Pročitaj kako djeluje kemijski piling na izgled lica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.