Eko 08. lipnja 2011.

Zeleni odmor za svjetske putnike

Eko-Hoteli
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Želiš li i na godišnjem odmoru živjeti 'zeleno', kampiranje više nije jedina mogućnost. U svijetu je sve više hotela u kojima briga za okoliš diktira izbor građevinskih materijala, uređenje interijera, izvore energije pa čak i način čišćenja, kao i popratne sadržaje za goste hotela.  Otkrivamo ti pet najzelenijih!

Od energetske učinkovitosti do organske posteljine, moderni zeleni hoteli omogućuju gostima da uživaju u odmoru ne nanoseći štetu okolišu.

Meksičko ribarsko selo

Takav je Hotelito desconocido, u meksičkom Cruz de Loretu. Tko želi odmor bez osjećaja krivnje zbog zagađenja, osjećat će se kao kod kuće u malom meksičkom odmaralištu, čije ime doslovno znači "Neznani hotelčić". Toliko malo utječe na okoliš da bi se mogao zvati i nevidljivim.

Hotel je zapravo skupina bungalova u stilu ribarskog sela uzduž pacifičke obale. U njegovanoj prirodi nalazi se utočište za morske kornjače, morske ptice i još nekoliko zaštićenih vrsta. Uprava hotela odlučna je u namjeri da očuva krajolik, do te mjere da sve energetske potrebe zadovoljava od sunčeve energije ili od svijeća, koje osvjetljavaju hotel noću. Svaka smještajna jedinica ima tuš na otvorenom opremljen biorazgradivim sapunima, šamponima i losionima.

Zelene oaze u SAD-u

Tisuću kilometara sjevernije nalazi se Solage Calistoga, u kalifornijskoj Napi. Ovi bungalovi u rustikalnom stilu, smješteni među vinogradima, ne mogu biti zeleniji nego što jesu. Izgrađeni su od drveta, a griju se s podzemnom toplom vodom. U odmarališu s 89 smještajnih jedinica gostima se nude brojni načini opuštanja, osvježavanja i zabave. Sve se odvija u zelenom okruženju i s najvećom pozornošću na očuvanje prirode.

Proximity Hotel na suprotnoj strani SAD, u Greensborou, nije samo najzeleniji u Sjedinjenim Državama, već je istinski stroj za očuvanje okoliša. Hotel u Sjevernoj Karolini, prozvan "ekološkim rajem", izgrađen je od recikliranih materijala, grijan sunčevom energijom i hlađen podzemnim vodama.

Sustavi za električnu energiju i opskrbu vodom konstruirani su tako da štede i struju i vodu. čak se i energija koja pokreće liftove vraća u sustav te se njihovi akumulatori ponovno pune dok se liftovi spuštaju, slično hibridnim automobilimaprilikom kočenja.

Kineski 'reciklirani' hotel

Prošećimo kroz još dva nježno zelena odmarališta za osviještene goste:

Kina ne uživa ugled zemlje koja brine o okolišu, no šangajski hotel URBN postavlja drukčiji primjer. Ako je moguće izgraditi zeleni i nezagađujući hotel u ovakvom golemom industrijskom gradu, nitko drugi ne može imati izgovora.

Hotel je smješten u obnovljenom tvorničkom skladištu, a unutrašnjost je napravljena isključivo od domaćih i recikliranih materijala. Instalirani su održivi i učinkoviti sustavi grijanja i hlađenja, a za čišćenje i održavanje se koriste organski proizvodi.

Eko-luksuz u australskoj pustinji

U blizini čuvenog Ayers Rocka, goleme stijene koja pocrveni u sumrak, nalazi se ovo osebujno odmaralište, koje spaja luksuz i maksimalnu brigu za okoliš. Smještajne jedinice u Longitudeu 131 su za 60 centimetara uzdignute od tla, tako da ne ometaju ni kukce!

Iz odmarališta puca pogled na divljinu Nacionalnog parka Uluru i na spektakularne zalaske sunca. Organiziraju se i izleti u okolnu pustinju, gdje gosti mogu razgledavati floru i faunu. Večere se služe pod vedrim nebom, jer u australskoj pustinji nema opasnosti od kiše.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.