Eko 24. studenoga 2010.

Zašto milijarderi postaju vegani?

Biz_Stone_1
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sve više svjetskih milijardera otkriva prednosti veganske prehrane. Među njima su vlasnik kasina i hotela Steve Wynn, bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton, direktor Forda Bill Ford, suosnivač Twittera Biz Stone, pa i bivši boksač Mike Tyson. Saznaj što ih motivira na ovakve promjene i kako su one prihvaćene u poslovnom svijetu

Pobornik prehrane bez mesa i ulja

Poduzetnik Steve Wynn, čije su tvrtke izgradile neke od najpoznatijih hotela i kasina u Las Vegasu, a on se prije nekoliko godina našao na Forbesovoj listi svjetskih milijardera, postao je vegan nakon što je pogledao dokumentarni film "Eating" (Jedenje) o prehrani bez mesa i ulja.

"Pogledao sam taj film i sljedećeg jutra doživio preobrazbu", kaže Wynn, čiju je veliku promjenu vjerojatno olakšala činjenica da je baš tada bio na svojoj jahti s osobnim kuharom.

Kad se vratio kući kupio je 10 tisuća kopija filma "Eating" - po jednu za svakog svog zaposlenika. Kao pametnom biznismenu, cilj mu je svoje zaposlenike održati zdravima, objasnio je. On sam tvrdi da je uz svoju novu prehranu prestao uzimati lijek za snižavanje kolesterola.

Iako tvrdi da veganski način prehrane nije uvjet za zapošljavanje u njegovim tvrtkama, Wynn je uvjerio većinu svojih viših managera da postanu vegani. Također je uključio veganske jelovnike u ponudu svojih restorana u Las Vegasu, čak i u steakhouse restoranima.

Briga za zdravlje i za životinje

U svoju oporuku Steve Wynn uključio je Humane Society, najveću svjetsku organizaciju koja se bori za prava životinja.

Suosnivač i kreativni direktor Twittera Biz Stone postao je vegan nakon posjeta organizaciji za spas domaćih životinja Farm Sanctuary. Za njega je to moralni imperativ i kaže da do sada zbog veganskog načina prehrane nije imao problema na poslovnim ručkovima:

"Moji su kolege ponekad znatiželjni, ali nemaju predrasude."

Medijski magnati protiv mesa

Još jedan američki milijarder, Mort Zuckerman, koji se obogatio kroz poslove s nekretninama, a poznat je i kao politički komentator i izdavač dnevnih novina New York Daily News i tjednika U.S. News & World Report, također je vegan.

Možda mu se uskoro pridruži i medijski magnat Rupert Murdoch, vlasnik trećeg najvećeg svjetskog medijskog konglomerata News Corporation. On često uživa u veganskim specijalitetima jer mu je supruga sklona takvoj prehrani.

Slična je situacija i kod Toma Frestona, jednog od osnivača MTV-a i bivšeg direktora četvrtog svjetskog medijskog konglometara Viacom.

Sada, među ostalim stvarima, radi kao savjetnik Oprah, a upravo je njegova supruga Kathy slavnu voditeljicu talk showa potaknula da krene na trotjednu vegansku dijetu.

Tom Freston kaže: "I ja sam na dobrom putu. Prilično je jasno da su dobrobiti mnoge i da ih se ne može zanijekati."

Među svjetskim zvijezdama popularan je i koncept "veganstva do večere", koji podrazumijeva bezmesnu dijetu tijekom dana, a za večeru se, po želji, može pojesti i nešto životinjskog podrijetal.

Čak je i Obama podržao ovaj trend, napomenuvši da bi za zdravlje Amerikanaca bilo dobro da jedu manje mesa.

U svijetu se provodi i kampanaja za barem jedan dan u tjednu bez mesa, čiji je najveći zagovornik Paul McCartney, a u Hrvatskoj je ona nazvana Zeleni ponedjeljak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.