Eko 07. veljače 2019.

Kako na Korčuli rješavaju problem s napuštenim životinjama?

Foto: Privatna arhiva Društvo za zaštitu životinja Papagalo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Situacija na Korčuli po pitanju napuštenih mačaka i pasa je zabrinjavajuća, a mi smo s Milom Pošom iz Društva za zaštitu životinja Papagalo - Korčula razgovarali zašto je tome tako.

Mila Poša naglašava da su najveći problemi needuciranost, neodgovornost i nebriga stanovništva za svoja odbačena i neželjena legla, što je i najveći uzrok brojke napuštenih životinja na Korčuli. 

Konačno - odsada je zakonski zabranjeno ubijati životinje u skloništima!

"Problem predstavlja i neprovedba Zakona o zaštiti životinja i nedostatak registriranog uređenog skloništa na području Dubrovačko-neretvanske županije. Manjak stručne pomoći, stacionara i adekvatnog prostora za mačke te nepostojanje besplatnih kastracija i sterilizacija za građane slabijeg imovinskog statusa. Borimo se s kroničnim nedostatkom volontera i slobodnog vremena kojim raspolažemo jer svatko od nas uz volontiranje ima svoj privatni život i vlastite obaveze", objasnila je Poša. 

 | Author: Privatna arhiva Društvo za zaštitu životinja Papagalo Foto: Privatna arhiva Društvo za zaštitu životinja Papagalo

Ističe da lokalna zajednica Društvo za zaštitu životinja Papagalo - Korčula percipira kao spasitelje životinja, ali obujam posla je prevelik i kapacitet za prihvat životinja im je ograničen. "Posebno kada su u pitanju mačke, volonterke koriste vlastite prostore kako bi prihvatile bolesnu životinju, a sve češće se događa da vam ostave leglo tek okoćenih mačića na kućnom pragu jer smatraju da vam je posao preuzeti brigu za njih", objasnila je Mila Poša koja se brigom za napuštene životinje počela baviti prije pet godina kad je jedna bolesna mačka donijela na svijet četiri mačića ispred njezinog kućnog praga. 

"Briga oko njih, ozdravljenje i trud za pronalazak dobrog i sigurnog doma mi je otvorilo novi svijet koliko su životinje, posebno mačke, u našem društvu potlačene i zanemarene kao najveće štetočine. Od tada aktivno volontiram", objasnila je sugovornica. 

 | Author: Facebook Društvo za zaštitu životinja Papagalo Foto: Facebook Društvo za zaštitu životinja Papagalo

Zakon o zaštiti životinja samo je mrtvo slovo na papiru

Mila ističe kako je za lokalne zajednice koje imaju izražen problem sa napuštenim životinjama, jedino humano rješenje propisati trajnu sterilizaciju kako bi se sanirao problem jer znamo da je novim zakonom zabranjeno u skloništima usmrćivati životinje. Skloništa nemaju kapacitete za prihvat velikog broja napuštenih životinja kojih je svakim danom sve više. Potrebna je suradnja s lokalnom općinom koja će propisati sterilizaciju i provoditi zakon. 

"Nažalost, imamo dobar Zakon o zaštiti životinja koji je ostao samo mrtvo slovo na papiru. Čast iznimkama kojih je još uvijek jako malo", istaknula je Poša, dodajući: "Većina općina i gradova ponaša se neodgovorno jer nije obavila kontrolu čipiranja životinja na svom području i novčano kaznila građane koji još uvijek prolaze ispod radara. Takvi najčešće napuštaju životinje ili ih nekontrolirano razmnožavaju, a bez čipa im se ne može ući u trag."

 | Author: Privatna arhiva Društvo za zaštitu životinja Papagalo Foto: Privatna arhiva Društvo za zaštitu životinja Papagalo

Nužna i regulacija prodaje životinja 

Mila Poša smatra da se nasilje nad životinjama može spriječiti "edukacijom građana, novčanim i zatvorskim kaznama te konačnim provođenjem Zakona o zaštiti životinja."

Naglašava kako bi se lokalne zajednice trebale uključiti u kontrolu populacije pasa i mačka, kao i njihove prodaje. "Osim toga, nužna je i regulacija prodaje životinja kako bi svi uzgajivači bili registrirani, radili legalno i plaćali porez, a osnivanjem inspekcije za zaštitu životinja spriječilo bi se crno tržište životinjama. Nadamo se kako će i lokalne zajednice i općine na otoku Korčuli slijediti primjer drugih jedinica lokalne samouprave koje su propisale obaveznu sterilizaciju i da će konačno početi provoditi zakone", istaknula je Poša. 

Ponekad životinje Papagala odlaze i na udomljavanje, a u tome im najviše pomaže stranica na Facebooku. "On nam se pokazao kao najmoćniji medij za kvalitetno oglašavanje, ugovaranje potrebnih razgovora i provjera s budućim udomiteljima, potrebnog prijevoza te pronalazak zauvijek domova", zaključila je. 

Mikročipiranje spašava životinje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.