Eko 24. rujna 2020.

Zagrebački ZOO se pokazao dobrim domom za ugroženu vrstu, dobili su mlade!

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Petnaestogodišnja Padme i njezin čak dvanaest godina mlađi partner John John početkom srpnja postali su roditelji dvije crno-bijele ljepotice. Proširenje obitelji zagrebačkih čupavouhih lemura oduševilo je sve ljude posvećene očuvanju čudesnog životinjskog svijeta Madagaskara.

„Padme je prije dvije godine u Hrvatsku stigla iz Italije, a John John iz Danske. Njihova ljubav koja je donijela potomstvo, sada je tema razgovora u zoološkim vrtovima diljem Europe. Naime, čupavouhi lemuri su prema crvenom popisu Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN-a) kritično ugrožena vrsta i svaka je nova jedinka izuzetno vrijedna“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Posljednji su se put čupavouhi lemuri na istoj adresi rodili prije 18 godina. Ovoga ljeta rođene čupavouhe lemurice zdrave su i lijepo napreduju. Još uvijek sišu majčino mlijeko, no kako u svemu oponašaju roditelje, prije nekoliko su dana počele grickati vrbinu granu te povrće. Ljupke lemurice znatiželjne su i zaigrane, pa se sve odvažnije penju po svemu što ih okružuje.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Iako lemuri na svijet dolaze teški svega 100 grama, već s pet mjeseci toliko su snažni da se uspješno penju na vrhove drveća. Uoči dolaska mladunaca na svijet, majka izrađuje gnijezdo od grančica, lišća te vlastite dlake. Za razliku od majki ostalih lemura koje dok se hrane, mlade nose na trbuhu, majke čupavouhih lemura svoje mlade drže u ustima ili ih ostavljaju na sigurnom.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Spolnu zrelost čupavouhi lemuri dosežu s 20 mjeseci. Život provode u skupinama koje imaju do pet jedinki. Riječ je zapravo o obiteljima koje se sastoje od para i njihovih potomaka. Vlada matrijarhat – na čelu grupe je glavna ženka. Većinu vremena čupavouhi lemuri provode visoko u krošnjama drveća, a najaktivniji su u sumrak i rano ujutro kada traže hranu.

Možda te zanima... 330 slonova uginulo zbog cijanobakterije koja se pojavila zbog klimatskih promjena? Eko

U prirodi, kišnim šumama istočnog Madagaskara, žive najviše 19, a u zoološkim vrtovima je zabilježeno da mogu doživjeti čak 35 godina. U prirodi čupave lemure ugrožavaju fosse, madagaskarski mesožderi slični mačkama, ljudi koji se bave krivolovom te oni koji svojim djelovanjem pridonose uništavanju njihova staništa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.