Eko 10. srpnja 2015.

Urbani vrtovi zazelenili Savicu

Vrt-Uspr_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zagrebačka Savica jučer je uredila društvenu zonu Gradskog vrta Savica u kojem građani imaju priliku uzgajati vlastitu hranu u svojoj četvrti. Time se Gradski vrt Savica priključuje gotovo dvadeset lokacija koje su se upisale na kartu nacionalnog projekta Urbani vrtovi. Ovu zelenu inicijativu treću godinu zaredom provode Grad Zagreb, 24sata i Radio Kaj, uz partnere projekta

Gradonačelnik uručio donacije

Gradonačelnik Milan Bandić tom prilikom korisnicima vrtnih parcela svečano je uručio donacije vrtne kućice i kosilice tvrtke Pevec u nazočnosti Borisa Trupčevića, direktora 24sata i Drage Gradečaka, direktora Radija Kaj. Uz Pevec, Samoborka je darovala opločenje zajedničkog prostora, Ecoimpuls presadnice povrća, a svojim donacijama akciju uređenja podržali su i ostali partneri projekta Ožujsko pivo, PBZ, Mesna industrija Ravlić, Samoborka, Eko Sever, OPG Marica Jug i Eko Taxi.

Svečanost uručenja donacija partnera projekta, otvorio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je tim povodom izjavio: ''Sretan sam čovjek jer se ovdje družim s ljudima. Volim ljude, volim raditi, a najveći mi je hendikep jer nemam vremena družiti se ovdje malo sa susjedima. Da bacimo malo na karte, da vidimo jer povrće u redu treba li ga zaliti i slično. Možda za desetak godina budem u penziji pa će biti i za to vremena. Još jednom se zahvaljujem svim medijima posebno 24sata i Radio Kaju kao pokroviteljima, Samoborki i svima koji su počeli od prvog dana zajedno raditi na ovom projektu. Zahvaljujem se i svim marljivim građanima koji su se okupili ovdje, svim ljudima dobre volje jer ovo je rezultat našeg zajedničkog truda.''

Edukativna vrtna parcela

U Gradskom vrtu Savica udružilo se 58 obitelji, a drugačijim od ostalih gradskih vrtova čini ga edukativna vrtna parcela Grada Zagreba. Grad Zagreb je na toj lokaciji uredio edukativnu vrtnu parcelu na kojoj se održavaju različite radionice na temu vrtlarenja za korisnike vrtnih parcela svih deset gradskih vrtova i sve ostale zainteresirane građane. Edukativne radionice provode se sukladno iskazanom interesu korisnika vrtnih parcela i uz stručnu potporu Agronomskog fakulteta.

Zabavno-edukativni program cjelodnevne akcije na Savici kulminirao je velikom vrtnom zabavom uz nastup popularne grupe Detour. Svi su se pritom osvježili omiljenom Žujom i uživali u roštilju, Ravlić kanapeima i drugim ukusnim zalogajima chefa Branka Ognjenovića te Udruge kuhara bez granica.

Projekt Urbani vrtovi uključuje gotovo 3000 obitelji na gotovo 20 lokacija diljem Hrvatske, kojima se ove godine, uz Zagreb i Veliku Goricu, pridružuju Čakovec, Karlovac i Split.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.