Eko 14. lipnja 2019.

Urbani modularni vrt s ljekovitim biljem: Dobar primjer iz Rovinja

Foto: Foto: INA
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Projekt urbanog modularnog vrta je interdisciplinarni projekt koji je ujedinio učenike dviju srednjih škola iz Rovinja, udrugu kreativnih industrija Faro11 te Društvo osoba s invaliditetom s ciljem društvenog povezivanja i radnog osposobljavanja i destigmatizacije osoba s teškoćama.

Konstrukcija postavljena u dvorištu škole u Rovinju sastoji se od modula namijenjenih za sjedenje te modula za sadnju ljekovitog bilja. Moduli su kroz dvije radne akcije obojeni te je u njih posađeno bilje o kojem će se kontinuirano brinuti skupina mladih vrtlara sastavljena od učenika srednjih škola  te članova Društva osoba s invaliditetom.

 

Prije nego što su učenici počeli s izradom modularnih vrtova prošli su radionicu na temu "Poezija prostora" koja im je poslužila kao teoretska priprema prije praktičnog djela. "Ovakav projekt je primjer inkluzijskih procesa koje promičemo, gdje svaki član društva i zajednice može imati svoju ulogu te samim time i osjećaj pripadnosti koji je suprotan osjećaju izolacije koji često žive na članovi. Društvo je živo tkivo koje mi sami gradimo i modeliramo, a mi se borimo za društvo u kojem je različitost bogatstvo i razvojni potencijal a ne teret.

 | Author: Foto: INA Foto: Foto: INA

Budući da su udruge osoba s invaliditetom i njima srodne skupine zbog nepovoljnih okolnosti suočene s činjenicom da se konstantno nešto za njih radi i organizira (donacije, volontiranja i sl.) vrijednost ovog projekta za nas je što smo pokazali kako i mi možemo doprinijeti boljitku i razvoju zajednice, dajući i stvarajući nešto za opću dobrobit", rekla je Jelena Petranović, stručna suradnica Društva osoba s invaliditetom Rovinj i voditeljica projekta.  

Možda te zanima... Saznaj kako kod kuće uzgojiti povrće i začinsko bilje od ostataka salate Eko

Projekt je proveden uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina, Komunalnog servisa te poduzeća Eico.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.