Eko 08. prosinca 2015.

Sušenje rublja u stanu je opasno!

Rublje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sušenje rublja zimi u zatvorenom prostoru podiže razinu vlage i do 30 posto. To nikako nije dobro za zdravlje ukućana koji udišu tu vlagu i kemikalije od deterdženta te omekšivača (jer i to u malim količinama isparava iz rublja tijekom sušenja). Prema nekim istraživanjima, u zraku se mogu naći čak i kancerogene kemikalije. Uz to, kod nekih ljudi vlaga u zraku uzrokuje glavobolje i probleme s disanjem

Vlaga čini prostor hladnijim

Ako se rublje suši na radijatoru to će, osim zdravlja ukućana, ometati i protok topline domom, odnosno smanjit će se efikasnost radijatora što u konačnici vodi pojačavanju grijanja te većim računima. Također, i sama vlaga koja se isparava zrak čini hladnijim pa, iako je termostat na istoj temperaturi, u kući će biti hladnije nego inače. Osjetljiva odjeća koja se mokra stavlja na radijatore može se oštetiti, pucanjem elastinskih vlakana u njoj.

Sušenje vani ili u sušilici su puno bolji izbor

Sušilica je odličan izbor ako postoje financijske i prostorne mogućnosti za to. Svatko tko rublje suši u sušilici, kaže kako ono postaje izuzetno mekano i često ga nije potrebno peglati jer nije zgužvano kao kad se suši na zraku. Za suhih zimskih dana oprano rublje stavlja se i vani, na dvorište ili balkon, a to najbolje znaju naše bake kojima je to bila svakodnevica.

Takvo sušenje je sporije nego ljeti, ali rublje se ipak osuši, čak i ako je vani minus. Najprije se zaledi pa postupno postane suho. Zaleđeno rublje ne savijajte jer se može oštetiti. Također, prednost sušenja na otvorenom je i to što rublje neće poprimiti razne mirise iz kućanstva, primjerice, od cigareta ili prženja luka.

Pročitaj koje 4 eko navike ima voditeljica Iva Šulentić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.