Eko 16. ožujka 2018.

Pametni semafori uz "big data" analitiku u službi zaštite okoliša

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Grad Beč opremit će 1.200 semafora s 10.000 senzora za mjerenje temperature i vlažnosti zraka. Grad Beč i Centralni austrijski zavod za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) opremiti će 1.200 bečkih semafora s 10.000 senzora koji će pratiti vremenske prilike i okolišne promjene u gradu.

Prikupljeni će podaci zahvaljujući big data analitici omogućiti višestruku primjenu. Na taj će se način primjerice moći detektirati toplinski otoci, budući da dugotrajni toplinski valovi predstavljaju velik izazov gradovima. Osim toga pametnim se upravljanjem prometom može popraviti kvaliteta zraka, jer kočenje i ubrzanje proizvode znatno više štetnih materija nego promet u protoku.

Senzori za mjerenje temperature i vlažnosti zraka

Semafori su idealna mjesta za postavljanje kvalitetnih mjernih mreža za dobivanje podataka o vremenu i okolišu. Oni su zapravo optimalni jer imaju stalno napajanje strujom i internetsku vezu, a nalaze se direktno u životnom prostoru stanovnika.

Cilj je projekta sve semafore u Beču opremiti senzorima čiji će se podaci moći obrađivati u stvarnom vremenu. U prvoj fazi senzori će služiti za mjerenje temperature i vlažnosti zraka, a u narednoj fazi za mjerenje S02, CO2 i buke.

Sustav za mjerenje održiv je i tako dizajniran da se na njega mogu spajati sve vrste senzora. Mjerenjem će svakodnevno prikupljati ogromne količine podataka koje će obrađivati vrhunska računala uz pomoć metoda umjetne inteligencije i strojnog učenja.

Možda te zanima... Redakcija testira: Koliko su ekološka sredstva učinkovita protiv kamenca Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.