Eko 24. ožujka 2023.

Sat za planet Zemlju: 25. ožujka gase se svjetla na prepoznatljivim građevinama

Foto: Grgo Jelavic , PIXSELL 27.03.2021., Stara gradska jezgra, Dubrovnik - Svjetska organizacija za zastitu prirode Satom za planet Zemlju od 2007. nastoji tamom probuditi gradjane svijeta i upozoriti ih da je zadnji trenutak da poduzmemo nesto kako bismo zaustavili prekomjerno trosenje Zemljinih resursa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Šesnaestu godinu za redom svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF poziva sve stanovnike svijeta, gradove, tvrtke i institucije da se priključe najvećoj svjetskoj ekološkoj inicijativi – Sat za planet Zemlju (Earth Hour). Svjetla se gase od 20:30 - 21:30 sati u subotu, 25. ožujka.

U ovoj akciji sudjeluje više od 180 zemalja svijeta, a WWF poziva gradove i mjesta i u Hrvatskoj da se pridruže akciji te 25. ožujka u 20:30 sati isključe dekorativnu rasvjetu na svojim prepoznatljivim građevinama i tako naglase da je svaki napor za očuvanje Zemlje vrijedan. „Uz klimatsku krizu i onu zagađenja plastikom, gubitak bioraznolikosti ozbiljno prijeti očuvanju našeg planeta i toga moramo svi biti svjesni. Činjenica da su se populacije divljih vrsta smanjile za 69 % od 1970. ukazuje nam na to koliki je naš utjecaj na planet. Moramo promijeniti svoje navike i razmišljati o očuvanju prirode puno više. Upravo je to svrha Sata za planet Zemlju – kroz jedan sat mraka osvijetlili taj golem problem koji dovodi u pitanje opstanak cijelog planeta“, ističe direktorica komunikacija u WWF Adriji Petra Boić Petrač. Zidine u Dubrovniku i Dioklecijanova palača već su dugi niz godina simboli Hrvatske koji ulaze na skromnu listu UNESCO-vih građevina u svijetu koje sudjeluju u ovoj akciji. Jednako tako, pedesetak gradova sa svojim simbolima poput Katedrale u Zagrebu, Tvrđe u Osijeku ili Vodotornja u Vukovaru, još od 2009. godine sudjeluju u ovoj akciji. U WWF-u se nadaju da će tako biti i ove godine te pozivaju gradonačelnike da uvrste svoje gradove u ovu akciju. Sat za planet Zemlju pokrenut je 2007. godine u Australiji s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama. Već iduće godine inicijativa je provedena u nekoliko država, da bi 2010. bila upisana u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći volonterski ekološki pokret. Prošle je godine u Satu za planet Zemlju sudjelovalo 187 država i milijuni građana diljem svijeta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.