Eko Miss(ija) bez plastike 02. svibnja 2019.

Reci NE laganim plastičnim vrećicama, potpiši peticiju!

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svijet se utapa u jednokratnoj plastici. Njezina proizvodnja raste iz godine u godinu, a goleme količine te plastike završavaju u okolišu te ugrožavaju život brojnim životinjskim vrstama.

Stoga je Greenpeace pokrenuo peticiju za zabranu jednokratnih vrećica u Hrvatskoj. Peticija je već prikupila 36 000 potpisa, potpisati je možeš ovdje.

Od 01. siječnja 2019. na snagu je stupio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži objavljen u Narodnim novinama broj 116/2017, a prema kojem na svim prodajnim mjestima trgovci kupcima moraju naplaćivati vrećice, osim onih vrlo tankih u koje se stavljaju voće i povrće. Redakcija missZDRAVE tada je istražila primjenjuje li se PRAVILNIK, potiče li se štedljivo korištenje, te koliko su u trgovinama upućeni u nove izmjene.

U Greenpeaceu smatraju da se na ovaj način neće postići željeni cilj, odnosno drastično smanjenje korištenja plastičnih vrećica u Hrvatskoj. Hrvatska vlada izabrala je najlakši put, što očito donosi i najslabije rezultate.  Stoga zahtijevaju da Hrvatska donese odgovornu odluku i zabrani jednokratne plastične vrećice!

Peticija protiv laganih plastičnih vrećica za nošenje je već prikupila 36 000 potpisa, potpisati je možeš ovdje.

Greenpeace je neovisna globalna organizacija koja putem kampanja nastoji mijenjati stavove i ponašanje, s ciljem zaštite i očuvanja okoliša te promicanja mira. Greenpeace je prisutan u 55 zemalja diljem Europe, Amerike, Azije, Afrike i Pacifika. Greenpeace vodi kampanje protiv uništavanja okoliša od 1971. kada je mali brod s volonterima i novinarima doplovio na Amchitku, otok sjeverno od Aljaske, gdje je Vlada SAD-a provodila podzemna nuklearna testiranja. Ova tradicija „svjedočenja“ na nenasilan način nastavlja se i danas, a brodovi su važan dio svih njihovih kampanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.