Eko Miss(ija) bez plastike 16. srpnja 2019.

Promjene i na Wimbledonu zbog globalne prijetnje

Foto: Instagram Novak Djokovic

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Wimbledon je poznat po svojoj tradiciji od koje se rijetko odstupa, ali ove godine su napravili zaokret i odbacili plastične navlake za rekete kako bi podržali ekološke promjene.

Iako je ovogodišnji Wimbledon obilježila pobjeda Novaka Đokovića nad Rogerom Federerom, mi smo zapazili ekološke promjene. Naime, ovogodišnji i svi budući Wimbledon turniri neće koristiti plastične navlake za zaštitu reketa. Uklanjanje plastičnih vrećica za rekete igrača znači da će ih na ovogodišnjem natjecanju biti 4500 manje, navode iz All England Lawn Tennis Cluba (AELTC)

Svijest i zabrinutost o učincima plastičnog otpada na oceane i mora raste, a igrači i rekreativci odbacuju ideju da navlake za rekete imaju praktičnu svrhu, prenosi The Guardian. Prošlogodišnji finalist Wimbledona Kevin Anderson izrazio je želju da se plastične navlake ukinu. Richard Lewis, izvršni direktor AELTC-a, rekao je: "Vjerujemo da Wimbledon, zajedno s drugim važnim događajima, ima ključnu ulogu u zaštiti okoliša, danas i u budućnosti." 

Uz to, sponzor ovog teniskog turnira je voda Evian koja je posebno za ovu prigodu lansirala svoju prvu 100% recikliranu bocu. Isto tako, pakiranja hrane i pića na turniru su od 70% reciklirane plastike. 

AELTC je prošle godine zabranio plastične slamke, pokušavajući smanjiti negativan utjecaj na okoliš. Potpisali su prošlog mjeseca sporazum UN-a za sport i klimatske promjene, čiji je cilj potaknuti i pomoći sportskim organizacijama u provedbi Pariškog sporazuma o klimi.

Možda te zanima... Motovun Film Festival: Što su nam pripremili? Eko

Na turniru su mnogi tenisači nosi specijalno dizajniranu odjeću koja ne šteti okolišu, među kojima su Angelique Kerber, Caroline Wozniacki, Garbiñe Muguruza, Alexander Zverev, Dominic Thiem i Stefanos Tsitsipas. Odjeća je djelomično izrađena od Parleya, materijala stvorenog od recikliranog plastičnog otpada koji se skuplja na plažama prije nego što stigne do oceana, a zatim se pretvara u materijal. 

Možda te zanima... Kostarika planira biti prva država svijeta koja će do 2021. godine potpuno biti bez plastike i ugljika Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.