Eko 28. studenoga 2012.

Proizvodi napravljeni da se brzo kvare

Mis
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li poklonica iPoda, čiju bateriju nije lako izvaditi, već je moraš nositi na servis i platiti visoku cijenu zamjene, a cijena je toliko visoka da zaključuješ da je bolje kupiti novi uređaj. Ili si korisnica iPhonea i ide ti na živce što se njegova baterija toliko brzo troši da si prisiljena kupiti novu. Svi ti kvarovi i kratkotrajnost vitalnih dijelova uređaja nisu slučajni

Dečki više vole Blackberrye, ali se razočaraju kad im se zbog prašine i masnoće pokvari trackball (kuglica kojom se pokreće kursor). Kod drugih modela kuglicu je zamijenio otporniji touchpad, ali je zato tu krhka i lomljiva prevlaka na bočnim stranama.

Trik radi profita

Svi ti kvarovi i kratkotrajnosti vitalnih dijelova uređaja nisu slučajni. Zar kompanije koje su smislile pametne telefone i MP3-eve ne bi znale napraviti trajniju bateriju ili otporniji okvir?

Tom se strategijom proizvođači služe da natjeraju potrošače na češću kupnju zamjenskih dijelova ili, još bolje, novog modela

Ta strategija ima i naziv - namjerna kratkovječnost ili planirana zastarivost. I ne tiče se samo telefona. Namjernu kratkovječnost nije uvijek lako otkriti, jer ima više razloga zašto neki proizvod postaje neupotrebljiv. Za oštećenje može biti kriv sam vlasnik ili netko iz njegove okoline. 

Namjerna kratkovječnost proizvoda šteti potrošačima i okolišu

Neupitno je da se proizvođači služe dobro promišljenim trikovima da bi naveli kupce na povećanu potrošnju zbog kompliciranog ili skupog popravka, skupih ili nedostupnih zamjenskih komponenata ili zbog nekompatibilnosti proizvoda različitih generacija. Kritičari takvog načina proizvodnje već su se prije pedeset godina žalili da planirana kratkovječnost troši vrijedne resurse, puni smetlišta i tjera kupce na rasipanje novca. U međuvremenu, profilirali su se proizvodi koji su najčešći predmet ove trgovačke strategije, a na koju je upozorio internetski magazin "The Daily Green".

Tinta za pisače

Komplet spremnika s tintama (crno-bijelom i u boji) može koštati više od novog pisača. Najgore od svega je što neki proizvođači prave spremnike s kojima je printanje nemoguće čim količina neke od boja padne ispod izvjesnog nivoa, iako još ima dovoljno tinte. Također, u neke spremnike nije moguće ulijevati zamjensku tintu pa je nužno kupiti – novi spremnik.Možeš uštedjeti na tinti tako da podesiš printanje s najslabijim otiskom i da – manje printaš. Umjesto papirne kopije, mnoge dokumente pohrani na memorijskom disku, online ili šaljući ih sebi e-mailom.

Računalni programi

Je li ti se dogodilo da kupiš novu verziju programa i otkriješ da ne radi na tvom operativnom sustavu? To te prisiljava da odustaneš od nove verzije programa, koju si već platila, ili da kupiš novi operativni sustav. Ovaj proizvođačev trik te može natjerati i da nabaviš jače računalo ili da dodaš još memorije, jer nove verzije programa troše više resursa i zahtijevaju jaču mašinu.

Problemu možeš doskočiti korištenjem besplatnih programa, koji se mogu preuzeti s interneta. Tvorci besplatnih programa istovremeno nude i napredne (premium) verzije koje se plaćaju, ali koje tipičnom korisniku nisu nužne. Za takve je proizvođače besplatan program reklama za premium proizvod, koji im donosi zaradu već ako ga kupi i samo jedan posto korisnika.

Žarulje

Posjetitelji tehničkih muzeja znaju da neke od prvih žarulja izumitelja Thomasa Edisona svijetle i danas, nakon stotinu godina. Tehnologija za trajnost postoji, dakle, od početka. No, proizvođači žarulja slabo bi zarađivali kad bi ljudi u cijelom životu kupovali samo jedan komplet žarulja. Zato ih izrađuju tako da traju godinu-dvije. I onda u trgovinu po nove.

Automobili

Proizvođači nakon nekog vremena prestaju proizvoditi zamjenske dijelove koji su sasvim dobro služili vlasnicima i serviserima

Ne uspiješ li pronaći potreban dio kod nekog jako dobro opremljenog servisera, moraš kupiti novi auto. Doskoči pohlepnim proizvođačima tako da izvrsno čuvaš auto i tako mu produžiš trajnost ili da kupuješ dobro očuvana rabljena vozila. Izrada jednog auta troši mnogo resursa pa je svaka godina dodatnog korištenja istog vozila značajna usluga okolišu – i tvom kućnom proračunu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.