Eko 11. rujna 2019.

Bolesti ušiju kod pasa i mačaka: Kako ih prepoznati i liječiti?

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bolesti ušiju jedan su od najčešćih razloga zbog kojeg vlasnici dovode svoje kućne ljubimce kod veterinara. Koji su najčešći uzroci bolesti ušiju i kako ih tretirati, objašnjava Nina Čupić dr. vet. med. iz veterinarske ambulante Morna u Zagrebu.

"Upala ušiju je klinički simptom koji nastaje kao posljedica neke druge bolesti. Anatomski se uho dijeli na vanjsko, srednje i unutarnje pa i upala nastaje obično u jednom od njih. Upala srednjeg i unutarnjeg uha najčešće nastaje kao posljedica dugotrajne neliječene upale vanjskog slušnog kanala, a može se manifestirati neurološkim simptomima", objašnjava dr. Čupić i kaže što se događa kada pas ili mačka tresu glavom, trljaju glavu o pod, češu se šapom:

"Otitis externa je oboljenje vanjskog slušnog kanala ušiju kod pasa i mačaka, koji se sastoji od upale epitela. Manifestira se tresenjem glave, trljanjem glave o pod, češanje šapom na jedno ili oba uha. Uška može biti crvena i upaljena. Upala se dalje proteže u ušni kanal, a u njemu najčešće nalazimo edematoznu sluznicu, žuto /zeleni/smeđi sekret i neugodni miris. Ovo stanje je bolno i životinji treba pružiti pomoć čim prije."

Doktorica kaže ako se upala ne počne liječiti na vrijeme ili se ponavlja, može doći do kroničnog ili rekurentnog otitisa koji dovodi u konačnici do hiperplazije mekih tkiva, stenoze i okluzije ušnog kanala. Uspješno rješavanje ovakvih slučajeva sastoji se u tome da se otkrije primarni uzrok i ponavljajući faktor.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Najčešći uzročnici upale ušiju kod mačaka i pasa su:

  • Anatomska građa uha (suženi ušni kanal, velika količina dlake u ušnom kanalu, teške viseće uši).
  • Paraziti (Octodetes cynotis, Demodex canis, Sarcoptes scabiei, Notroedes cati).
  • Bakterije (Staphylococcus pseudintermedius, Pseudomonas aeruginosa).
  • Gljivice/kvasci (M. pachydermatis).
  • Endokrine (hipotireoidizam, hiperadrenokorticizm).
  • Strano tijelo (klas).
  • Alergije (atopijski dermatitis, alergija na hranu).

"Osim nabrojanih uzročnika do ozlijede uške može doći i za vrijeme igranja ili nekim drugim oblikom fizičke sile, ugrizom ili stranim tijelom što se najčešće manifestira u obliku hematoma (nakupljanje krvi dok se tlak unutar samog hematoma ne izjednači s tlakom u arteriji). U tim slučajevima treba napraviti kompresiju ozlijeđenog uha te se odmah uputiti veterinaru. Ovakvi tipovi ozlijede najčešće se rješavaju kirurškim putem", tumači Čupić.

 | Author: Guliver Shutterstock Foto: Guliver Shutterstock

Dijagnoza i terapija

Doktorica kaže da zdravi ušni kanal može imati manju količinu žutog ili smeđeg cerumena. Važno je održavati toaletu uha, pogotovo kod pasmina koje imaju anatomske predispozicije za upale ušiju kao primjerice teške viseće uši kod koker španijela, pudlica sa većom količinom dlaka ili Shar pei sa suženim ušnim kanalom.

"Dijagnoza se postavlja na temelju pregleda ušiju otoskopom, mikroskopskom pretragom cerumena, citološkom pretragom i brisom uha. Terapija se provodi lokalno toaletom uha i kapima koje sadrže antibiotik, antimikotik te kortikosteroide. Kapanje se provodi minimalno 7 do 10 dana, a ovisno o jačini upale, kod težih infekcija može se kapati i do tri tjedna.

Možda te zanima... Rekordan broj udomljenih pasa u povijesti skloništa u Dumovcu Eko

Sustavna terapija antibioticima provodi se kod težih oblika upala i kod rupture bubnjića. Ne smijemo koristiti štapiće za uši zbog mogućnosti ozlijede bubnjića ili dubljeg guranja cerumena u uho. Kod infestacije parazitima koriste se sredstva protiv parazita, najčešće u obliku ampula za nakapavanje na kožu. Upala uha nije jednostavna stvar, treba joj pristupiti vrlo ozbiljno i pokušati riješiti do kraja", zaključila je Čupić iz veterinarske ambulante Morna u Zagrebu.

Možda te zanima... Nizozemska postala prva zemlja bez uličnih pasa, kako su to uspjeli? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.