Eko 19. listopada 2015.

Pridruži se akciji čišćenja Sljemena!

Ciscenje-Sljemena-Mala
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dođi na Sljeme u subotu, 7. studenog od 9 sati. 24sata i partneri organiziraju Veliku EKO akciju čišćenja tijekom koje će se održati edukativne radionice, a slijedi šumska zabava. Pridruži nam se i ove godine u spašavanju jednog od rijetkih planeta pogodnih za život kako to isto ne bi morali raditi današnji klinci

Naš otpad koji ne recikliramo završava u šumama

Zbog tri tone otpada godišnje po stanovniku, zbog toga što 90 posto od toga još uvijek ne recikliramo, a dio završi po šumama i moru, 24sata s partnerima kreće u treću godinu Velike EKO akcije. U subotu 7. studenog popet ćemo se na Zagrebačku goru, 1000 metara bliže suncu, i ispuniti obećanje koje smo dali prošle godine kad smo se skotrljali niz obronke Medvednice i pokupili desetke metara kubičnih otpada iz parka prirode.

U dosadašnjih 18 akcija čišćenja, što na moru što na kopnu, iz okoliša smo uklonili 350 metara kubičnih otpada, čime smo preporodili nekoliko prirodnih dragulja u Hrvatskoj. Medvednica nas je prošle godine dočekala bajkovitim kolažom sunčevih zraka i sjena stabala koji su se preplitali kroz pramenove magle na lahoru. I dok je Zagreb stenjao pod oblacima, mi smo, među ostalim, dio po dio umalo prikupili cijelog golfa i odlično se zabavili.

Pune dvije godine, u stvari, nismo imali ni jednu akciju koju ne bismo mogli staviti uz bok s kakvim poštenim partyjem. Ekološkim desantom na murtersko primorsko mjestašce Jezera uz 50 aktivista i 30-ak ronilaca spasili smo turističku sezonu kojoj je prijetio sloj od 20-ak centimetara naplavljenog smeća na plažama. Mjesec dana nakon što je Sava sa zemljopisnih karata izbrisala Rajevo Selo i Gunju, s nekoliko desetaka volontera zaputili smo se u zonu katastrofe. Očistili smo nekoliko kuća, koliko smo već stigli, i donijeli nešto materijala i alata. 24sata sa svoje je strane medijski probio nekoliko do tada nedodirljivih tema, što se uvelike odrazilo na živote nastradalih.

Odrasli i djeca zajedno u eko akciji

Pridruži nam se i ove godine u spašavanju jednog od rijetkih planeta pogodnih za život kako to isto ne bi morali raditi današnji klinci. I ove godine rad volontera i organizaciju Velike EKO akcije pomagat će naši partneri. Dok odrasli čiste, djeca će moći naučiti da su drvni peleti i briketi najbolji primjer kako racionalno koristiti energente nastale iz ekološki obnovljivih izvora. Petrol na svojim pumpama nudi upravo ovo idealno ekološko gorivo po pristupačnim cijenama. Pelete na Petrolu možete kupiti na rate, te ti za cijelu paletu kupljenih peleta, Petrol pelete dostavlja u tvoj dom.

Mitsubishi Motors je službeni pokrovitelj projekta svojim vozilom. Naime, njihovo vozilo OUTLANDER PHEV zastupljeno je u nekoliko nacionalnih parkova i parkova prirode radi svojih ekoloških performansi te odličnoj prohodnosti na terenu. Riječ je o plug-in hibridnim električnim vozilima koja imaju mogućnost opskrbe baterije strujom iz generatora pokretanog konvencionalnim motorom, čime se znatno smanjuje potrošnja goriva i emisije CO2, a time se minimaliziraju nepovoljni utjecaji na okoliš.

Podršku EKO akciji već nekoliko godina daje i Janaf kao društveno odgovorna tvrtka. Stručnu podršku projektu daje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt prati na specijalu Velika EKO akcija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.