Eko 22. prosinca 2022.

Ovih blagdana poklonite knjigu – dar koji možete otvoriti nebrojeno puta

Foto: Školska knjiga Preporuke za blagdane
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prava knjiga može nekome promijeniti život i zato je idealan pokon za blagdane

Među inspirativnim svjetskim bestselerima, nagrađivanim popularno-znanstvenim djelima i knjigama s područja psihologije i osobnog razvoja izdvojili smo najbolje naslove Školske knjige koje možete, u blagdanskom duhu, darivati članovima obitelji i dragim prijateljima, ali i nagraditi sami sebe za sva iskušenja koja ste doživjeli u 2022. godini. 

Revolucionarni bestseler za sve koji žele što dulje zadržati mladost, zdravlje i vitalnost

dr. sc. David A. Sinclair i Matthew D. LaPlante: Životni vijek – zašto starimo, a ne moramo

Je li moguće produljiti životnu dob na 120, pa i 150 godina, a istodobno zadržati zdravlje i vitalnost? Iako pitanje zvuči kao da je izrečeno daleko izvan znanosti, neočekivano optimističan odgovor stiže iz laboratorija jednoga od vodećih svjetskih znanstvenika. Sve što su nas učili o starenju posve je pogrešno, odgovorno tvrdi dr. sc. David A. Sinclair, svjetski poznat stručnjak za dugovječnost, znanstvenik i harvardski profesor genetike te jedan od sto najutjecajnijih ljudi na svijetu prema izboru časopisa Time.

Ako želite saznati kako možemo usporiti ili čak obrnuti naš genski sat, pročitajte revolucionaran svjetski bestseler Životni vijek – zašto starimo, a ne moramo u kojemu dr. sc. David A. Sinclair, jedan od vodećih inovatora svoje generacije, provokativno piše: „Starenje jest bolest, ali ta je bolest izlječivaˮ. U knjizi koju su preveli Ivan i Katarina Ott autor nudi vrhunske savjete o tome kako preuzeti kontrolu nad svojim zdravstvenim stanjem i uvesti jednostavne promjene koje pomažu ne samo u produljenju života nego i u povećanju njegove kvalitete.

Dragocjena knjiga za sve koji žele zadržati (ili pronaći) životnu radost

Julia Baird: Fosforescencija ili kako upaliti svoje unutarnje svjetlo kad život postane mračan

Sofisticirana i slojevita knjiga Julije Baird, proglašena knjigom godine 2021. (Australian Book Industry Awards), izniman je spoj istraživačkog novinarstva, psihologije i autobiografije. Nagrađivana australska doktorica povijesti, spisateljica i novinarka u Fosforescenciji, među ostalim, opisuje mračno razdoblje života, kad su joj dijagnosticirali karcinom, te otkriva kako se othrvala potonuću u depresiju i pronašla novu životnu radost.

Ovo nije još jedna u nizu knjiga za samopomoć jer širinom tema i njihovom izvrsnom obradom čitateljima nudi znatno više. Britkim i pitkim stilom autorica nas vodi na put oko svijeta i daje smjernice gdje, kada i kako pronaći zadivljujuće prizore, događaje koji ostavljaju bez daha, ne samo u prirodi nego i u prijateljstvu, u obitelji i konačno u sebi. Govori nam o ljudskoj potrebi za začudnim i pokazuje kako sebi možemo dopustiti da budemo i ostanemo začuđeni u svijetu koji sve više tone u otuđenost. Fosforescencija u prijevodu Lidije Šimunić Mesić jedna je od onih knjiga koja nas ne štedi, već budi, povlači za rukav i nježno, ali odlučno kaže – živi!

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Svjetski bestseler nadopunjen dnevnikom – za sve koji u životu priželjkuju zelena svjetla 

Matthew McConaughey: Zelena svjetla i Zelena svjetla – vaš dnevnik, vaše putovanje

Autobiografija Zelena svjetla koju popularni glumac i producent Matthew McConaughey naziva „ljubavnim pismom životu”, objavljena u prijevodu Vedrana Pavlića, ne silazi s vrha top-ljestvice najprodavanijih naslova u Hrvatskoj. Dodatno oduševljenje hrvatskih čitateljica izazvat će upravo objavljeno izdanje Zelena svjetla – vaš dnevnik, vaše putovanje s uputama, citatima i savjetima iz McConaugheyjeve knjige. Uz ovaj se dnevnik (128 stranica) možete smjelo suočiti sa sobom i prihvatiti odgovornost za to kakvi ste nekoć bili, kakvi ste danas i kakvi želite postati, poručuje ugledni hollywoodski glumac. Dnevnik će vam dati bolji uvid u odluke koje donosite, ponuditi savjete kako prevladati prepreke i omogućiti da ostvarite dragocjene osobne potencijale. 

U Zelenim svjetlima McConaughey bez zadrške piše o odnosu s roditeljima, zlostavljanju u tinejdžerskoj dobi, glumačkom usponu i krizi te duhovnim traganjima, partnerstvu i djeci. U novom dnevniku poziva čitatelje da se uhvate ukoštac sa životnim lekcijama i shvate da poanta nikada nije pobijediti, nego razumjeti. I uvidjeti da se žuta i crvena svjetla s vremenom pretvaraju u zelena.  

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Najbolji priručnik za kontrolu ženskog zdravlja i cjelovitu brigu o sebi

dr. Marilyn Glenville: Prirodno zdravlje žena – Potpuni vodič za žene svih dobi

Vodeća britanska liječnica i nutricionistica dr. Marilyn Glenville pokazuje na koji način svaka žena s pomoću prehrane i prirodnih tretmana može spriječiti zdravstvene probleme, prevladati bolesti i zadržati optimalno zdravlje. Ovaj jedinstveni, ilustrirani zdravstveni vodič, u kojemu autorica ističe pravo na izbor između prirodne i klasične medicine, neprocjenjivo je vrijedan izvor informacija za žene svih dobi s obiljem provjerenih i praktičnih savjeta, prirodnih lijekova te alternativnih načina liječenja.

Bogat priručnik Prirodno zdravlje žena – Potpuni vodič za žene svih dobi dr. Marilyn Glenville u prijevodu Ane Babić nudi pregled zdravstvenih problema s kojima se žene mogu susresti i metoda koje su im na raspolaganju. Čitateljice će u knjizi saznati kako usporiti proces starenja, spriječiti ponavljanje zdravstvenih problema, poboljšati plodnost te imati zdravu i sigurnu trudnoću i porođaj. Usto, saznat će kako izliječiti ili ublažiti simptome sindroma policističnih jajnika, predmenstrualnog sindroma, menopauze, endometrioze, fibroida, cistitisa, gljivičnih infekcija i mnogih drugih ženskih bolesti.

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Djelo koje prosvjetljuje – za sve koji tragaju za istinskom prirodom stvarnosti 

dr. sc. David R. Hawkins: Moć vs. sila

Što potiče naše ponašanje? Koji se uzročnici kriju iza naših postupaka? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja možemo pronaći u svjetskom bestseleru Moć vs. sila. To životno djelo priznatoga kliničara, znanstvenika i učitelja oslanja se na godine istraživanja i tisuće pokusa. Metodom ispitivanja mišićnog odgovora na podražaje dr. David R. Hawkins uspio je empirijski dokazati da postoji svjesnost iznad ljudske svijesti, ona koja sve zna i sve razumije. Napokon imamo način kako joj pristupiti – od istine nas doslovce dijeli naša mišićna reakcija.

Prvi put u intelektualnoj povijesti Zapada dr. Hawkins pokazuje da hladno svjetlo znanosti potvrđuje ono što mistici oduvijek govore o svjesnosti i istinskoj prirodi stvarnosti. Autor knjige, koji je tijekom dugogodišnje i glasovite karijere radio kao iscjeliteljski psihijatar, služi se teorijskim konceptima iz fizike, nelinearne dinamike i teorije kaosa kako bi dokazao svoje istraživanje ljudskog ponašanja. U knjizi koju je prevela Tajana Petrović Čemeljić autor objašnjava kako razriješiti temeljnu ljudsku dvojbu, kako trenutačno odrediti istinitost ili laž bilo koje izjave ili pretpostavljene činjenice.

Knjiga za sanjare koji traže praktične alate za proces promjene

dr. Dain Heer: Budi svoj, promijeni svijet (Je li sada vrijeme?)

Budi svoj, promijeni svijet priručnik je za generiranje beskrajnih mogućnosti i dinamične promjene. Napisan je za sanjare ovoga svijeta – ljude koji znaju da je drugačije moguće, no misle da potrebni alati za ostvarivanje tog drugačijeg ne postoje. Knjiga dr. Daina Heera u prijevodu Lidije Šimunić Mesić daje niz praktičnih i dinamičnih alata i postupaka koji će vas osnažiti i omogućiti vam da spoznate što je za vas istinito i što vi uistinu jeste. Što ako, time što ste svoji, možete promijeniti sve – svoj život, odnose, tijelo, financijsku situaciju… i svijet?

Nakon što je iskušao sve metode samopomoći i duhovnosti, autor knjige, inače uspješan kiropraktičar, naišao je na nešto što mu je promijenilo život. Danas putuje svijetom i održava napredne tečajeve Access Consciousnessa, „sustava za otvaranje vrata svemu što je moguće na ovome svijetuˮ. Prema riječima autora knjige, taj sustav nudi pristup vlastitu znanju, dinamički povećava svjesnost i svijest, uključuje sve i ništa ne prosuđuje. Ako ste voljni, ova vam knjiga može pomoći da budete svoji i promijenite svijet, poručuje dr. Dain Heer.

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Vodič za samopoštovanje u praksi – za žene i muškarce koji vole sebe i druge

Iva Belé: Sjeti se da si kraljica

Lepršavo i znalački Iva Belé secira dvojbe muško-ženskih odnosa te bez oklijevanja i dlake na jeziku progovara o našim mijenama, zabludama i sklonosti da za vlastite neuspjehe optužujemo druge. Pritom se ne obraća svisoka, nego svakom izazovu što nam ga svakidašnjica danonoćno baca pod noge pristupa vlastitom pričom i fenomen suvremenog društva i suvremenih odnosa diže na višu, univerzalnu razinu. Ni jedna nevolja, ni jedna naša zabluda nije ekskluzivna i jedino naša i za svaku postoji osmišljen i učinkovit alat kojim možemo mijenjati sebe da bismo mogli voljeti druge.

Knjiga je koncipirana tako da nakon teoretskog dijela slijedi primjena znanja s konkretnim vježbama. Sjeti se da si kraljica – Vodič za samopoštovanje u praksi, nova hit-knjiga poslovne savjetnice i trenerice načela uspjeha Ive Belé, nije štivo za jednokratno čitanje, to je vaš osobni trener koji je uvijek tu, uz vas.

Nezaobilazan priručnik za ulazak u moćan svijet golfa   

Anthony Caira, Gordana Popović Vinčić: Golf, od početnika do profesionalca

Ako se pitate odakle krenuti i kako pravilno ući u svijet golfa, sigurne ćete odgovore pronaći u bogato ilustriranom priručniku Golf, od početnika do profesionalca. Autori Anthony Caira i Gordana Popović Vinčić na zanimljiv način objašnjavaju što je golf i kako početi igrati, kako napredovati ili imati više zadovoljstva u tom sportu i društvenoj igri koja spaja različite generacije.

Knjiga sadržava sve važne informacije počevši od savjeta kako izabrati prikladnu odjeću i obuću, palicu i drugu potrebnu opremu. Uz objašnjenja osnovnih pojmova, načina vježbanja i odnosa sa suigračima, u njoj ćete naći službena, ali i nepisana pravila ponašanja, opise tehnika, osnove psihološkog pristupa golfu i onima koji se njime bave te podatke o turnirima i najvažnijim godišnjim natjecanjima u golfu.

Golf nudi mnoge povlastice. Koristan je za tjelesno zdravlje jer podrazumijeva puno hodanja i dulji boravak u prirodi, na čistom zraku, a koristi i duševnom zdravlju jer je potrebna višesatna koncentracija na igru, pokret i praćenje vlastitih rezultata te uspjeha ostalih igrača. Igrati golf znači natjecati se sa samim sobom, prihvaćati različite suigrače i stalno se prilagođavati promjenjivim uvjetima igre.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.