Eko Eko dom 06. lipnja 2019.

Novi Zeland planira posaditi milijardu stabala

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novi Zeland približava se finalizaciji plana sadnje milijarde stabala, a vlada je projektu dodijelila proračun od 485 milijuna dolara za naredne tri godine.

Global Citizen ističe da će program igrati ključnu ulogu u naporima zemlje da ublaži klimatske promjene. Novi Zeland želi postati zemlja s nultom emisijom do 2050. godine. 

Drveće se bori protiv klimatskih promjena povlačeći emisije stakleničkih plinova iz atmosfera. Ono također pomažu u zaštiti krajobraza od nekih ekstremnijih posljedica klimatskih promjena kao što su poplave i oluje. Uz to, ima mnoge druge prednosti kao što je čišćenje zraka, tla i vode, pružanje hrane i skloništa. Ministar šumarstva Shane Jones rekao je da će stabla pomoći u rehabilitaciji degradiranih okruženja, pomoći očuvanju divljih životinja te osigurati oko 1000 radnih mjesta. 

Inicijativa uživa široku potporu, a vlada razmatra javno-privatna partnerstva koja bi osigurala bespovratna sredstva zemljoposjednicima za sadnju stabala na njihovim posjedima. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pridružile se i druge zemlje

Ovakav sveobuhvatan pristup ekološkoj rehabilitaciji odvija se i u drugim dijelovima svijeta. Pakistanski premijer Imran Khan najavio je plan za sadnju 10 milijardi stabala, a Indija je poduprla slične ekološke projekte. 

Iako su ovi napori nedvojbeno dobri za okoliš, ne bave s izravno klimatskim promjenama, glavnim svjetskim ekološkim izazovom. Kako bi to postigle, moraju drastično smanjiti emisije stakleničkih plinova.

Novi Zeland trenutno ima cilj smanjenje emisija u skladu s Pariškim sporazumom o klimi. Zemlja pokušava smanjiti razine emisija iz 2005. za 30% do 2030. godine.

Možda te zanima... Medulin izbacuje plastične čaše i slamke, stižu kartonske čaše i drvene žličice za kavu! Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.