U svijetu su sve popularniji organski uzgoj hrane i sadnja vlastitih vrtova, a pojavili su se i neki novi zeleni trendovi prehrane. Primjerice, acai i goji bobice obiluju vitaminom C i djeluju antioksidativno, a mnogi barovi nude nove koktele koji su obogaćeni biljnim sastojcima, poput bosiljka i bobica
Sadnja vlastitih vrtova je u trendu
Mnogi ljudi u svijet brige za okoliš i održivog razvoja ulaze putem prehrane. Zahvaljujući povećanoj svijesti o štetnosti hrane proizvedene uz korištenje pesticida, proširio se uzgoj i potrošnja organske hrane. Male privatne farme niču svugdje u svijetu jer sve više ljudi želi kupovati hranu proizvedenu u njihovoj blizini radom poljoprivrednika koji se čestito brinu za zemlju i životinje. U trendu je i sadnja vlastitih vrtova za uzgoj hrane, primjer čega je dala i prva dama SAD-a, Michelle Obama. Svakih se par mjeseci rodi novi hvalevrijedan trend ekološki prihvatljive prehrane, od kojih vam predstavljamo pet najsvježijih.
Bobice iz davnine
Iz prastarih knjiga recepata moderni su kulinari iskopali recepte s bobicama goji i acai, koje navodno imaju goleme koncentracije vitamina C i vrlo jaka antioksidativna svojstva (oksidacija je kemijski proces koji oštećuje stanice). Možda su naši preci o nekim stvarima znali više od nas? Znat ćemo da jesu ako se ovaj trend ukorijeni i postane tradicija.
Gljive iz divljine
Od jela s gljivama najbolja su ona napravljena s gljivama pronađenima u divljini. Dio zagovornika takvih gljiva kaže da su one ukusnije, a dio poručuje da su naprosto manje zagađene od onih koje rastu blizu naseljenih područja. Ipak, ako nisi dobar poznavaoc gljiva, budi oprezan pri branju gljiva.
Povrće s visine
Neki će osviješteni nutricionisti voće i povrće nazvati uzvišenom hranom, jer je znatno zdravije od većine mesnih namirnica. No, izraz uzvišena hrana nedavno je dobio novo značenje: radi se o povrću posađenom i ubranom na krovu restorana! Stručnjaci kažu da je za takav vrt potrebno imati ravan krov i smisao za dobar biznis. Još ako je restoran smješten malo izvan smogom zagađenog grada, kvaliteta proizvoda je zajamčena.
Maštoviti kokteli
Naznake ekološke osviještenosti pronalaze se i na području izrade koktela. Mnogi barovi proširili su ponudu naprednim koktelima obogaćenim biljnim sastojcima koje su nutricionisti proglasili osobito zdravima, kao što su bosiljak i razne bobice. A na popularnosti dobiva i organski proizveden alkohol.
Nova praksa jedenja mesa
Paralelno sa širenjem vegetarijanstva, veganstva i pokreta za zaštitu prava životinja, raste broj ljudi koji izbacuju meso pa i druge životinjske proizvode s jelovnika. Takvima će kao svetogrđe zazvučati trend jedenja životinja od njuške do repa (ili pete). Misli se na praksu iskorištavanja svih iole jestivih dijelova životinje, primjerice svinje.
Ova je praksa manje gnjusna no što će u prvi mah zaključiti čisti biljojedi: ako se od jedne životinje iskoriste svi jestivi dijelovi, tada će ukupan broj životinja usmrćenih radi prehrane biti manji nego jede li se samo plećka ili šunka. Ovaj podatak nije jako utješan za životinje koje stradaju, no bolji je mali nego nikakav ustupak životinjskom svijetu i njihovim ljubiteljima, zar ne?