Eko 04. prosinca 2016.

"Napravila sam prvu patentiranu kremu za pse"!

Foto: PR Čudesne Zlatna krema i Propolis krema dobile su zlatnu medalju na sajmu inovatorstva
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se posljednih 20 godina bavi medom i pčelinjim proizvodima, apiterapeutkinja dr. sc. Gordana Hegić tek je prije šest godina osnovala obrt za apiterapiju i pčelarstvo Biorad.

Jedina u Hrvatskoj provodi apiaromaterapiju, a rezultat dugogodišnjeg rada i istraživanja pčelinjih proizvoda su potpuno prirodne kreme na bazi maslinova ulja, pčelinjeg voska, meda, propolisa i eteričnih ulja. Kreme nemaju konzervansa, punila niti umjetnih mirisa i boja. Uz dvije patentirane kreme, proizvodi propolis i različite “medne” pripravke te je ponosna na prvu hrvatsku patentiranu kozmetiku za kućne ljubimce.

Od burze do vlastite kozmetičke linije

Prije otvaranja tvrtke dugo je radila u kozmetičkim salonima, a onda je završila na burzi. "Razmišljala sam što mogu poduzeti pa sam, inspirirana pčelinjim proizvodima kao i ruskim autorima o apiterapiji, odlučila pokrenuti api kozmetičku liniju. Kako sam i volontirala na Katedri za pčelarstvo na Agonomskom fakultetu, često sam boravila u laboratoriju, a to me potaknulo da iskušam neke nove mogućnosti. Kad sam napokon doktorirala, laboratorij su mi postali vlastiti pčelinjak i kuhinja, u kojoj se još i danas vide tragovi pokusa", smije se Gordana.

Za potrebe svoje prirodne kozmetike ima oko 50 pčelinjih zajednica u Rakovu Potoku. "Najviše se bavim proizvodnjom voska, matične mliječi, peluda i propolisa za kremice. Proizvodim relativno malo meda. Kremice se prema mojoj recepturi pune u jednoj zagrebačkoj kozmetičkoj tvrtki, uvijek uz moj nadzor jer je, primjerice, vrlo važno da se ulje ne zagrijava iznad 60°C", priča Gordana. Recepturu kao i postupak proizvodnje unikatnih krema zaštitila je u Zavodu za intelektualno vlasništvo RH.

Zlatna krema protiv bolova traži se cijele godine

Zlatna krema protiv bolova traži se tijekom cijele godine, a Propolis kremu prodaje najčešće ljeti jer se pokazala odličnom kod kože oštećene od sunca. Krema na bazi mentola u zimskim se mjesecima traži protiv kašlja i za pomoć kod problema s dišnim putovima.

 | Author:

Budući da je moja kozmetika namijenjena kao pomoć kod nekih zdravstvenih tegoba, tražena je stalno, a najbolja reklama za nju je usmena preporuka ljudi kojima je pomogla - priča Gordana te dodaje da je najbolja reklama zadovoljan kupac. Uz prodaju na sajmovima i na svojoj web stranici, proizvode plasira u trgovine zdravom hranom te biljne ljekarne. 

I izrada prirodne apifitokozmetike Šapica, za pse, hidratantnih krema od meda, pčelinjeg voska i odabranih biljaka, ima svoju priču. "Moj pas doživio je jak moždani udar kad je imao 15 godina te nije mogao hodati na stražnje noge. Veterinar je rekao kako bi najbolje bilo da mu skratim muke, no odlučila sam probati mu pomoći. Davala sam mu čistu matičnu mliječ. Nekoliko mjeseci nosila sam ga niza stube da obavi nuždu, no prohodao je",  govori Gordana.

Pomaže i radnim psima

Njezina je kozmetika namijenjena najprije psima koji su ljudima od životne važnosti - radnim psima kojima se troše jastučići na šapama ili psima vodičima slijepih, kojima se zbog dugotrajnog ležanja često javljaju žuljevi.

Kozmetička linija Apiaromaterapija sastoji se od tri kreme, od čega su dvije patentirane (Zlatna krema protiv bolova i Propolis krema), a krema na bazi mentola nije patentirana, ali je iz iste linije. Patentirane su i hidratantna krema Šapica i melem Šapica, dio apifitokozmetike za kućne ljubimce. 

Urnebesan video, život s mačkom vs. život bez mačke.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.