Eko 17. svibnja 2019.

Nakon potrage za Bogom, glumac Morgan Freeman otkrio je novu strast!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Morgan Freeman, 81-godišnji glumac, redatelj i filantrop odlučilo je pretvoriti svoj ranč u Mississippiju od 124 jutra u utočište za pčele.

Svjestan potrebe očuvanja pčela i njihovih staništa, Freeman se još 2014. počeo baviti pčelarstvom.  'Postoji svijest o tome da su pčele jako važne za našu planetu... No, moramo biti svjesni da su one temelj za rast vegetacije i zdrav okoliš', rekao je Freeman u emisiji Jimmyja Fallona. 

Glumac je dopremio 26 košnica iz Arkansasa na svoj ranč u Mississippiju. Tu osigurava mješavina šećera i vode za prihranu i dohranu pčela te je dao zasaditi stabala magnolije, lavandu, djetelinu. Naglasio je kako im samo osigurava stanište i hranu te da nema namjeru sakupljati med ili ometati košnice.

Glavni uzrok opadanja broja pčela

Američka agencija za zaštitu okoliš je istaknula poremećaj kolapsa kolonija kao primarni uzrok opadanja broja pčela u posljednjih pet godina. Radi se, ukratko, o naglom izumiranju pčela do kojeg dolazi nakon što većina pčela radilica napusti košnicu i u njoj ostavi maticu, hranu i nešto nezrelih pčela. Tako košnice propadaju i nestaju.

Kontinuirani pad pčelinjih zajednica može dovesti do brojnih ekoloških i poljoprivrednih problema jer pčele igraju ulogu ključnog oprašivača biljaka. Istraživanje, objavljeno u časopisu Science, povezuje opadanje populacija pčela s kombinacijom parazita, pesticida i gubitka staništa. Iako nema dokaza da će pčele uskoro izumrijeti, pad populacija pčela i dalje će imati negativan utjecaj na divlju vegetaciju i poljoprivredne kulture širom svijeta.

Možda te zanima... "Ako nestanu pčele, za 4 godine nestat će i ljudi" Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.