Eko 23. rujna 2015.

Mikročipiranje spašava životinje!

Udomljavanje-Pas
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu i Grad Zagreb, u suradnji s udrugom Prijatelji životinja, organiziraju jesensku akciju ''Udomljavanje je fora'', s temom važnosti mikročipiranja kućnih životinja. Akcija će se održati u subotu 26. rujna 2015., od 9 do 15 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Stroge kazne za vlasnike koji napuštaju životinje

Na informativnim štandovima dijelit će se edukativni letci i senzibilizirati javnost o zakonskoj obavezi mikročipiranja životinja, a za posjetitelje će biti u ponudi i majice s porukom udomljavanja umjesto kupovine životinja. Skloništa, udruge za zaštitu životinja i građani često nalaze napuštene pse koji još uvijek nemaju mikročip, iako je mikročipiranje pasa obavezno od 2010. godine te je za nečipiranje psa propisana kazna do 6000 kuna. Psima i mačkama koji su mikročipirani uvijek se može pronaći skrbnik, što može odvratiti pojedince od namjere napuštanja, s obzirom na to da je napuštanje životinja kažnjivo novčanom kaznom do 15.000 kuna. Mikročip ne služi praćenju životinje nego kod pronađene životinje omogućava brzo i lako identificiranje skrbnika te podataka o njemu i životinji.

Mikročipiranje se može obaviti u svakoj veterinarskoj ambulanti. Mikročip je malena ovalna kapsula veličine zrna riže, napravljena od stabilnog, čvrstog materijala, i potpuno je neopasna za pse. Sadrži jedinstveni identifikacijski broj koji se može očitati pomoću čitača koji ima svaka veterinarska služba. Kada se psu čitačem prelazi preko dlake na mjestu gdje je mikročip stavljen, na ekranu čitača pokazat će se broj, što nalaznicima životinja omogućava provjeru identifikacijskog broja i dobivanje informacije o tome tko je skrbnik.

Ogrlice i markice koje psi nose oko vrata lako se mogu skinuti, pa je u tome slučaju nemoguće prepoznati odakle pas dolazi i čiji je. Stoga je mikročipiranje od velike važnosti prilikom nalaženja skrbnika napuštenih ili odlutalih pasa, čime se ujedno sprječava nekontrolirano razmnožavanje životinja. Posebno je korisno u skloništima za napuštene životinje jer omogućava trenutno vraćanje pasa s ugrađenim mikročipom skrbnicima. Mikročipiranje se obavlja samo jednom, a u slučaju promjene skrbnika mijenjaju se podaci u bazi i ostaju podaci o prethodnim skrbnicima, zbog čega je obvezno obavijestiti veterinare o svakoj promjeni.

Odgovorno ponašanje prema životinjama

Mikročipiranje ima dalekosežne posljedice jer može spasiti mnoge životinje od patnje i smrti, a lokalne zajednice od velikih financijskih izdataka za zbrinjavanje životinja neodgovornih građana. S obzirom na to da je mikročipiranje pasa obavezno, važno je kontrolirati provođenje ove važne odredbe u cijeloj Hrvatskoj. Građani mogu veterinarskoj inspekciji i komunalnom redarstvu javiti ako znaju da netko nije mikročipirao psa jer time izravno pomažu psu, lokalnoj zajednici te skloništima i udrugama koje zbrinjavaju životinje.

Prijatelji životinja pozivaju građane na odgovorno ponašanje prema kućnim životinjama i podsjećaju sve da mikročipiraju životinje o kojima skrbe, kako bi lako pronašli životinju u slučaju da se izgubi ili odluta. Svi koji žele novog četveronožnoga člana obitelji mogu posjetiti najbliže sklonište ili udomiti životinje koje nalaznici oglašavaju preko interneta i tiskanih medija.

Više informacija o obaveznom mikročipiranju, popis veterinarskih ambulanti i skloništa za životinje te mali oglasnik nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar MarryJanne
   MarryJanne

   U potpunosti se protivim ovome načinu obzirom da je za mene to još jedno od mučenja šivotinja. Samo si recimo zamislite da Svi pod obavezno sada moraju na čipiranje??? Mislite li da bi ste se osjecali humano??? Koliko ce se sa cipiranje pronaci zivotinja, otom potom, onaj tko se zeli rijesiti pasa ili mačke učiniti ce to imali oni čip ili ne imali. Ma kolika kazna bila... Postoje vrlo sigurne ogrlice sa vrlo zanimljivim pretincima na sebi gdje je sve potrebito o zivotinji napisano kao na jednoj cedulji ali je plastificirana i ne moze, isprobani su svi nacini i nije pronađen kako skinuti tu ogrlicu, sto je najbolje, ujedno ima naravno i svoj privjesak sa brojem, da ga se moze i na taj način vratiti vlasnicima dok je ovaj dio sa unutarnje strane usiven u ogrlicu. Za mene je to humano obzirom da sam vidjela mnoge načine ako se ljudi zele rijesiti zivotinjice uciniti ce to na ovaj ili onaj način .... Ovako se samo nazalost zivotinjice daju na jos jednu vrstu mucenja uza sve sto godišnje prolaze .... Zavisi od zivotinje do zivotinje ... Ali definitivno sam protiv čipa!!! Dokazano je da postoje humaniji načini !!! Bez uvrede ali oni koji su vrlo kratkoga pogleda na svijet misle da je ovo humano !!!

  Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.