Eko 22. lipnja 2011.

Maštoviti načini recikliranja plastike

Plastika
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Odjeća, stolci, brod, pa čak i otok - uz malo mašte od recikliranih plastičnih boca mogu se napraviti razne neobične i inovativne kreacije. Osim što ovakvi predmeti imaju estetsku i uporabnu svrhu, recikliranjem pomažeš i zaštiti okoliša jer ćeš smanjiti količinu plastike na smetlištima

Reciklirana plastika štiti okoliš

Nema dvojbe, plastični proizvodi važan su dio našeg života, no što učiniti s njihovim otpadom? Je li spas od zagušenja plastičnim smećem u proizvodima od reciklirane plastike?

Plastika je zbog male težine, prilagodljivosti i trajnosti omiljen materijal, ali nanosi značajnu štetu okolišu zbog slabe razgradivosti plastičnog otpada. Kupovinom predmeta od reciklirane plastike pomažeš okolišu jer smanjuješ količinu plastike na smetlištima i potrošnju fosilnih goriva nužnih za proizvodnju plastike.

Recikliranje plastike bilo je spojeno s novim izazovima, no kada su oni prevladani, razvijeni su novi načini višekratnog korištenja iste plastike.

Plastične boce mogu se strojevima za reciklažu pretvoriti u sastavne polimere i ponovno oblikovati u neki od širokog spektra proizvoda, primjerice uredski pribor, raznovrsne posude, kuhinjski pribor, kape i majice, ručne torbice, torbice za kozmetiku, vrećice i kante za smeće, lopatice za smeće, tepihe i otirače, igračke pa čak i mobitele.

Pored toga, baci pogled na ove maštovite načine iskorištavanja cijelih ili djelomičnih plastičnih boca - možda te nadahnu na sličnu kreaciju!

Preko oceana na brodu od plastike

Japanski dizajner Kosuke Tsumura izradio je odijelo od izrezanih boca, čije je komade spojio prozirnim najlonskim koncem. Tsumura kreira odijela za Final Home, proizvođača urbane odjeće i pribora.

Bogataš, pustolov i borac za zaštitu okoliša David de Rotschild proljetos je krenuo na plovidbu iz San Francisca do Australije na 18-metarskom katamaranu napravljenom od više tisuća dvolitarskih plastičnih boca - jedino su jarboli metalni.

Otok od plastičnih boca

U ekspediciji zvanoj Plastiki (aluzija na slavni čamac Kon-tiki na kojemu je plovio Thor Heyerdahl) sudjeluje ekipa istraživača i znanstvenika u cilju dizanja svijesti o problemima koje okolišu izazivaju materijali kao što je plastika. Energiju za pokretanje lađi daju dvije turbine na vjetar i solarni paneli.

Najambiciozniji primjer korištenja plastičnih boca nedvojbeno je Spiralni otok, kojeg je napravio britanski ekološki umjetnik Rishi Sowa.

On je 1998. započeo izradu umjetnog otoka od mreža ispunjenih praznim plastičnim bocama. Povrh boca postavio je šiblje i bambus, pijesak, pa čak i nasade nekoliko biljaka.

Na Spiralnom otoku bila je podignuta dvokatna kuća, pećnica na solarnu energiju i toalet, a uređene su i dvije plaže. Plastični je otok plutao među Karipskim otocima, dok ga 2005. nije uništio Uragan Emily. Sowa nije bio obeshrabren pa je potom izradio Spiralni otok broj 2 kraj meksičke obale.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.