Eko 06. kolovoza 2014.

Manje poznati rizici zagađenja bukom

Slusaliceu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zvukovi iz okoline značajno utječu na kvalitetu života i zdravlje čovjeka, ali i životinja. Čak pet tisuća životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi. Okruženi smo zvukovima raznih tehnoloških izuma, koji nam život čine udobnijim i praktičnijim. Ali, predugo izlaganje takvoj buci djeluje štetno na sluh, mozak, krvotok i srce

To nije problem samo za ljude koji žive uz prometnice ili zračne luke. Istraživanja pokazuju da zagađenje bukom može uzrokovati štetu i na mjestima poput bolnica. Pročitaj što su pokazala istraživanja, što nam sve čini buka:

Buka uzrokuje poremećaje spavanja

Buka nam prije svega ometa koncentraciju ili san. Veliko istraživanje objavljeno u listopadu u časopisu Lancet pokazuje da buka uzrokuje poremećaje spavanja, povećava rizik od visokog tlaka i kardiovaskularnih bolesti. Studija provedena prošle godine na The Imperial College of Science, Technology and Medicine u Londonu otkrila je da izloženost avionskoj buci u okolici zračne luke Heathrow, povećava rizik odlaska u bolnicu zbog srčanog oboljenja za 20 posto.

Veća buka - širi struk

Istraživači sa Sveučilišta Karolinska u Švedskoj otkrili su da osobe izloženije prometnoj buci imaju širi struk. Nakon desetgodišnjeg praćenja više od pet tisuća osoba, objavili su da je opseg struka kod onih najizloženijih buci prosječno širi za šest centimetara. Prof. Paul Elliot s The Imperial College of Science, Technology and Medicine u Londonu objasnio je kako prometna buka uzrokuje debljanje ili povećava rizik od srčanih oboljenja: "Kortizol poznat i kao hormon stresa, između ostalog potiče nakupljanje masnoća oko struka. To unutarnje masno tkivo povećava opasnost od srčanog udara. Posljedice stresa uzrokovanog bukom nisu samo tjelesne bolesti, nego i poremećena koncentracija, osobito kod djece. Utvrđeno je da buka nepovoljno utječe na rezultate djece u školi.

Buka šteti i bebi u utrobi

U nedavnoj studiji istraživači s Utrehtskog sveučilišta u Nizozemskoj proučili su više od 68 tisuća novorođenih. Otkrili su da za svakih šest decibela povećanja buke tijekom trudnoće, težina novorođenog djeteta pada za 15 do 23 grama. Zabrinjava i činjenica da zagađenje bukom može štetno djelovati i ako je svjesno ne čujemo. Noću je prometna buka glavni uzrok nesanice, čije su posljedice depresija, dnevni umor, debljanje i porast šećera u krvi. Rezultat može biti povećan rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja.

Bolnice - rasadišta buke

Jedno od najvećih iznenađenja rezultata Lancetovog istraživanja bio je opseg štete koju može nanijeti buka u bolnicama. Istraživanje pokazuje da je razina buke u bolnicama u porastu i uglavnom je 15 do 20 decibela viša od preporučenih 40 decibela. Stručnjaci ističu da bi zvučna izolacija i smanjivanje glasnoće raznih zvukova znatno poboljšalo kvalitetu života i zdravlje hospitaliziranih pacijenata.

Više o tome kako buka utječe na zdravlje i život životinja pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.