Eko 02. siječnja 2020.

Kate i William utemeljili globalnu nagradu za rješenje svjetskih problema

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vojvoda William (37) i vojvotkinja od Cambridgea Kate (37) objavili su da su utemeljili globalnu nagradu za doprinos ekologiji te su najavili 'desetljeće akcije čiji je cilj obnova planeta Zemlje'.

Svake godine od 2021. do 2030. nagradu pod nazivom Earthshot dobivat će pet pobjednika, piše BBC. Za pojedince ili organizacije koji pronađu i predlože rješenja povezana s problemom zaštite okoliša predviđena je novčana nagrada.

Vojvoda od Cambridgea, princ William kazao je da je svijet suočen s jasnim izborom - nastaviti s nepovratnim uništenjem planeta i, s druge strane, odlučiti se za uvođenje inovacija i rješavanje problema.

Nagrada će se i službeno utemeljiti tijekom 2020. godine, a cilj je pronaći najmanje 50 rješenja za "najveće svjetske probleme", uključujući klimatske promjene i zagađenje zraka. Informaciju je u video-objavi na društvenim mrežama prenio Sir David Attenborough.

Možda te zanima... Slavko Sobin i Gabriela Pilić poručuju "Ekologija više nije pitanje izbora" Eko
O pravilima utemeljenja nagrade raspravljalo je i konzultiralo više od 60 organizacija i stručnjaka. Projekt će na početku voditi Kraljevska zaklada vojvode i vojvotkinje od Cambridgea, no u dogledno bi vrijeme mogla prerasti u neovisnu organizaciju. Kensingtonska palača objavila je da će projekt i nagradu poduprijeti filantropi i razne organizacije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.