Eko 10. studenoga 2011.

Kako uštedjeti u sezoni grijanja?

Grijanje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U vrijeme ekonomske krize mudro je pronaći načina za smanjenje troškova, a pritom zadržati približno jednaku udobnost. Grijanje je jedan od najvećih izdataka svih domaćinstava tijekom zime pa je svaki trik dobrodošao. Predlažemo ti korisne eko trikove pomoću kojih ćeš uštedjeti energiju i pritom štititi okoliš

Primjerice, mnogi propuštaju isključiti grijanje pri napuštanju doma, a baš je pravodobno gašenje jedan od ključeva za štednju. Većina domaćinstava troši od pola do trećine energije na grijanje i hlađenje pa doista ne treba plaćati i ono što se ne koristi.

Odijevaj se toplije po zimi i kad si u kući

Umjesto da šetaš u donjem rublju ili u tankoj majici, obuci  pulover s dugim rukavima. Ako je pulover lagan, bit će ti toplije kao da je temperatura za dva stupnja viša nego što jest, a deblji pulover zagrijat će te za još dva stupnja povrh toga. Može ti pomoći i gornji dio trenirke.

Toplija odjeća omogućit će ti da bezbolno sniziš termostat. Za svaki spušteni stupanj na termostatu u zimskom razdoblju uštedjet ćeš jedan do tri posto računa za grijanje. Najučinkovitiji su termostati koji se mogu programirati.

Skupi procjep između vrata i poda

Na propuh otpada 5 do 30 posto potrošene energije. Zato primijeni onu jednostavnu tehniku iz kriznih vremena i postavi zapreku rastrošnom propuhu. Uzmi dovoljno dug stari ručnik ili krpu, presavini ga po dužini i postavi ispod vrata. Ako želiš da čep protiv propuha izgleda lijepo, upotrijebi estetski privlačniju tkaninu – čarapu ili jastučnicu - i ispuni je pijeskom da dobije na težini.

Mnogi se toga ne sjete, no održavanje peći je važno kao i održavanje automobila, da bi mogao normalno voziti i pritom ne trošiti previše. Stoga je u sezoni grijanja potrebno na peći očistiti ili zamijeniti filtere jednom mjesečno. Nečisti filteri otežavaju strujanje zraka i povećavaju potrošnju energije pa rezerviraj na kalendaru termine za ovu "operaciju".

Još bi bolje bilo da pređeš na trajni filter, koji neće zahtijevati redovnu brigu. Za razliku od kratkotrajnog filtera od poliestera, elektrostatički filter zarobljava 88 posto otpada i puno uspješnije štiti od bakterija, virusa, plijesni i peluda, koji nadražuju i izazivaju bolest.

Iskoristi ventilator za grijanje!

Imaš li ovu spravu, sigurno je koristiš za hlađenje, no provjeri ima li tvoj termostat preklopku kojom se mijenja smjer elisa. Vrtnja u smjeru suprotnom od kazaljki rashlađuje, a u smjeru kazaljki zagrijava. Topliji zrak skupljen blizu stropa šalje se natrag u prostoriju, čime spušta trošak grijanja za desetak posto.

Još jedan način uštede je izolacija cijevi za vodu. Ako su cijevi jako vruće na dodir dok njima teće vruća voda, tada ima koristi od izolacije. Može se nabaviti pjena za izolaciju, koju je moguće pričvrstiti o cijev ljepljivom vrpcom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.