Eko 10. rujna 2021.

Kako pravilno prati i sušiti traperice da zadrže formu i boju

Foto: shutterstock Najbolje je oprati traperice u hladnoj vodi na kratkom ciklusu za osjetljive tkanine
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neki se ljudi kunu da bi omiljene traperice trebalo prati samo ručno. Drugi kažu da ih uopće ne bi trebalo prati. No većina samo baci ovaj, mnogima omiljeni odjevni predmet u perilicu zajedno s ostatkom rublja, bez razmišljanja. Donosimo odgovor kako ih je onda najbolje prati.

Good Housekeeping Institute Cleaning and Textiles Labs testirali su sve vrste traper tkanina i deterdženata te savjetuju da se tamno plave i crne traperice peru nakon svaka tri do četiri nošenja kako bi se održale čistima i zadržale dobar oblik što dulje. Traperice uvijek treba okrenuti naopačke prije nego što ih staviš u perilicu rublja. To pomaže smanjiti habanje koje uzrokuje blijeđenje, kao i trošenje koje se može dogoditi uz rubove, džepove te na pojasu. Također je važno zakopčati patentni zatvarač i zakopčati gumbe i kopče - to pomaže da traperice zadrže formu.

Rupe na poderanim trapericama spoji s kvačicama za rublje. Ako su traperice jako razderane, bolje će proći pri ručnom pranju. Koristi deterdžent namijenjen očuvanju boja, preporučuje Good Housekeeping jer sadrže sastojke koji pomažu tkaninama da zadrže boje i deaktiviraju klor u vodi koji može izblijediti boje. Konačno, najbolje je oprati traperice u hladnoj vodi na kratkom ciklusu za osjetljive tkanine.

Možda te zanima... Kako odabrati idealan model hlača za svaki tip tijela?

Što se tiče sušenja traperica, svakako ih okreni naopako i suši ih u sušilici na osjetljivom ciklusu i pri niskoj temperaturi, osim ako oznaka za njegu ne nalaže drugačije. Ubaci nekoliko kuglica za sušenje kako bi spriječila njihovo prevrtanje kako bi se osušile ravnomjernije. Traperice će dulje trajati i bolje će ostati u formi, ako ih izvadiš iz sušilice kada su malo vlažne i pustiš ih da se osuše na zraku. Prekomjerno sušenje u stroju može uzrokovati skupljanje traperica, a previsoka temperatura može oštetiti spandex ili elastan u tkanini koji je rasteže. Ako tvoje traperice imaju više od tri posto elastana bolje ih je sušiti na zraku.

Možda te zanima... Traperice, grudnjaci, sakoi, koliko često ih treba prati? Eko

Izbjegavaj punjenje perilice i sušilice rublja do kraja. Što više odjeće ubaciš u stroj brže ćeš oprati rublje, ali će se tkanina više oštetiti. Bez prostora za kretanje, zatvarači i zakovice mogu se zakačiti, a šavovi popustiti. Odjeća bi trebala imati prostora u perilici jer se tako bolje opere. Peri odvojeno svijetli i tamni traper, budući da se na tamni traper stavlja dodatna boja koja može obojiti svijetli traper.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.