Branje ljekovitog bilja za njega je ujedno nabava hrane i opuštanje. Šumski kuhar Anton Rudan ovoga će puta nabrati punu torbu zelene medvjeđe šape i od nje napraviti juhu te ju ponuditi posebnoj gošći u svojoj kuhinji uz jezero u Gorskom kotaru
"Za današnje jelo potrebna nam je medvjeđa šapa. Zato se nalazimo u Gorskom kotaru", započeo je priču o svojoj novoj pustolovini naš šumski kuhar i instruktor preživljavanja u prirodi Anton Rudan. No umjesto u lov na medvjede, krenuo je i ovoga puta u lov na bilje.
Medvjeđa šapa je biljka koja izgledom podsjeća na medvjeđu šapu. To je kontinentalna biljka koja raste uz puteve, rijeke i jezera. Jestivi su mladi i sočni listovi i stabljike, koji se mogu brati prije nego biljka procvjeta, skroz do sredine ljeta, a na pokošenim livadama čak i u jesen. Jestiv je korijen biljke kojeg možeš osušiti i samljeti u prah.
Kad je nabrao puno torbu bilja, Anton se bacio na kuhanje. Odlučio je pripremiti juhu od medvjeđe šape, pa je sa sobom donio i papriku, paradajz i krumpir. Sve je moralo ispasti savršeno, jer je Anton imao posebnu gošću. Na ručak uz jezero došla je i njegova supruga!
Recept za juhu
Sastojci:
- 3 krumpira
- 2 paprike
- 3 rajčice
- 300 g medvjeđe šape
- sol
Priprema:
Operi lišće i stabljike medvjeđe šape i stavi ih u litru i pol provrele vode. Kuhaj između 10 minuta i pola sata, dok ne omekšaju. Onda ih skloni s vatre, ocijedi i ostavi da se ohladi. U međuvremenu krumpir nareži na kockice, a papriku i paradajz na veće komade. Na zagrijano maslinovo ulju stavi papriku i ostavi da se dinsta nekoliko minuta, pa dodaj krumpir i na kraju paradajz i medvjeđu šapu nasjeckanu na sitne komadiće. Sve promješaj i posoli, dodaj vodu i kad zakuha, juha je gotova.