Eko Eko dom 06. veljače 2019.

Jesi li čula za galantofiliju i znaš li što je visibaba party?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

To je novi i još uvijek manje poznat hobi, a neki tvrde da je to i ovisnost, a ni više ni manje nego ovisnost o sakupljanju visibaba.

Uz to, ovo je i vrlo skup hobi jer rekord u cijeni ovog cvijeta bio je 1390 funti (više od 11.000 kuna), toliko je netko 2015. godine platio za jednu lukovicu vrste 'golden fleece' (zlatno runo), prenosi plantlife.org.uk.

Gdje treba staviti cvijeće u kući da donese ljubav, novac i zdravlje?

Britanac Joe Sharman ima 1700 vrsti visibaba i on je taj koji je prodao lukovicu za 1390 funti. "Prvu visibabu sam dobio kada sam imao 23 godine i studirao hortikulturu na Writtle Collegeu u Chelmsfordu. Bio je to Galanthus reginae-olgae, a biljku mi je dao Bill Baker koji ju je sakupio na Peloponezu. Sada u svojoj zbirci imam 1700 različitih vrsti", prisjetio se Britanac Joe Sharman.

Dodao je i da je jednom bio pozvan na 'visibaba party' gdje su se okupili drugi kolekcionari i razmjenjivali iskustva. Mnogi se okupljaju i u grupama na društvenim mrežama, imaju festivale, organiziraju razgledavanje svojih kolekcija.. Osim sakupljanja, bavi i križanjem visibaba, ispričao je kako je počeo sakupljati baš taj cvijet.

Kaže da se neki ljudi čude što njihove lukovice mogu biti tako skupe, no ponekad su potrebne godine i godine križanja, pokušaja i neuspjeha, da se stvori nova vrsta koju kolekcionari poput njega žele imati.

"Bez obzira koliko sam zauzet, uvijek nađem vremena da provirim i provjerim kako napreduju. Volim gledati kako raste i raste, kako pupoljak postaje sve veći i napokon se otvori, pokaže cvijet. To je kao da gledate kako vam se rađa dijete", otkrio je, a prenio The Guardian.

Tri godine prije nego je prodao svoju lukovicu za 1390 funti, velika tvrtka koja se bavi sjemenjem Thompson & Morgan platila je lukovicu vrste Galanthus ­woronowii nešto manje, 725 funti (nešto više od 6000 kuna).

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nekada su se koristile za ublažavanje bolova

U staroj tradicionalnoj medicini visibabe su korištene za liječenje glavobolje i kao lijek protiv bolova. Upotrebljavali su je i za ublažavanje simptoma Alzheimerove bolesti. Ipak, stručnjaci za biljke upozoravaju da su otrovne za ljude ako se pojedu i mogu izazvati povraćanje, mučninu i proljeva. Po nekim vjerovanjima, cvjetanje visibabe u kući predstavlja smrt. Inače, smatraju se simbolom čednosti, utjehe, prijateljstva u nevoljama, nade i čistoće.

Visibaba je u prirodi 20-ak vrsti, a neusporedivo puno više ih postoji nastalih raznim križanjima u nečijim vrtovima i staklenicima. Ne cvjetaju sve u proljeće, neke zablistaju svojom ljepotom u jesen. One u prirodi su zaštićene, a neke su čak i ugrožene. Na Kavkazu se u prirodi može pronaći najviše vrsti ovog nježnog cvijeta, čak 16.

Kako napraviti teglice za cvijeće?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.