Eko Miss(ija) bez plastike 11. rujna 2019.

Iz podmorja kod Krila Jesenice izvađena 32 kubna metra otpada

Foto: Green Sail/Facebook

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Organizacija za održivi nautički turizam na hrvatskoj obali Green Sail u suradnji s UPA Rostrum Split, Travel Matters Foundation i Hotelom Krilo ovaj tjedan su u akciji čišćenja podmorja u Krilu Jesenice uklonili oko 32 kubna metra otpada.

Kako su izjavili iz Green Saila do sada je to najveća količina otpada uklonjena iz mora u akciji čišćenja u Krilu Jesenice. "Nevjerojatnu podršku i pomoć u akciji pružili su i Javna vatrogasna postrojba Split, Podvodno istraživački klub Mornar, organizacija Impact Trip te ronilački klub Calypso", naveli su na svom Facebook profilu te zahvalili Lidlu koji je organizirao večeru za volontere. 

 | Author: Green Sail/Facebook Foto: Green Sail/Facebook

Krilo Jesenice nalazi se 15 kilometara južno od Splita, a karakteriziraju ga male uvale i kupališta pred privatnim kućama. Mjesto ima dugu tradiciju bavljenja brodarskim poslovima. Brojne obitelji imaju turističke brodove za prijevoz putnika, a poznata je krilatica da obitelj ima onoliko brodova koliko ima sinova. Toliko aktivan brodski turizam, zasigurno je i uzrok tolikoj količini otpada nađenoj u podmorju.

 | Author: Green Sail/Facebook Foto: Green Sail/Facebook

Green Sail je već dva puta u Krilu Jesenice organizirao akciju čišćenja podmorja. Eko vjesnik navodi da su se akciji čišćenja podmorja iz mjesta odazvala samo tri volontera što je nesrazmjerno odazivu ronilica i volontera koji su sudjelovali u akciji i loše za lokalnu zajednicu jer osim čišćenja podmorja cilj ovakvih aktivnosti je i podizanje svijesti kod lokalnog stanovništva o važnosti očuvanje mora i morskog okoliša. 

Možda te zanima... Plastika ili kamenčići s plaže: Piroplastika, novi oblik plastičnog zagađenja Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.