Eko 26. veljače 2015.

Imanje na kojem se proizvodi odgovorno

Zrno-Uspr
1/8
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Posjetili smo najstarije hrvatsko ekološko imanje Bio Zrno koje se nalazi u selu Habijanovac u blizini Vrbovca. Na 20 ha površine tamo se uzgajaju sve žitarice, voće, povrće te ostale poljoprivredne eko-kulture koje se koriste kao sirovine za pripremu svježih proizvoda koji se prodaju u bio&bio trgovinama od kojih su najpoznatiji beskvasni kruhovi te vege sendviči

Veliki broj eko-kultura

Pričali smo s voditeljicom ekološkog uzgoja na imanju Bio Zrno dipl.ing.agr. Ksenijom Piršljin koja nam je rekla kako na imanju uzgajaju veliki broj eko-kultura od povrća, voća, žitarica pa sve do gljiva i soje. Spektar vrsta povrća vezan im je uz ono što im treba za opskrbu njihovog Zrno bio bistroa, odnosno sirovine koje im trebaju za proizvodnju gotovih proizvoda poput beskvasnog kruha i vege sendviča.

Domaći kompost: U svoj kompost nemoj stavljati ništa prerađeno, čak niti kuhano. Neka to budu ostaci od čišćenja povrća i voća. Bolesni, truli dio ploda bolje odstrani i ne stavljaj u kompost.

''Uzgajamo sve, od mrkve, peršina, pastrnjaka, rajčice, paprike, kelja, kupusa pa sve do začinskog bilja. Radne aktivnosti na imanju ovise o sezoni. Podijeljeni smo prema proizvodnim procesima. U zimskim mjesecima radovi su vezani za pripremu za sljedeću godinu, pripremamo sjeme i sadni materijal, kompost te gnojiva. U proljeće se intenziviraju poslovi vani jer onda kreće uzgoj i sjetva, sadnja i čišćenje te košnja trave. U ljeto je razdoblje berbe, a u jesen počinje prerada proizvoda poput kiseljenja krastavaca, malih klipića kukuruza i ostalih proizvoda'', objasnila je voditeljica Zrna.

Od polja do stola

Dodaje da je koncept cijelog imanja takav da se vode rečenicom 'od polja do stola' i to navode kao svoju specifičnost u usporedbi s drugim suradnicima Biovege. Eko uzgoj im je baza za daljnji proces proizvodnje gotovih proizvoda, sendviča, kruha i slastica koji se zatim prevoze u Zrno bio bistro i bio&bio trgovine. Naglašava da im je najvažnije da je sve što uzgajaju temeljeno na ekološkim principima, certificirano te kontrolirano s kemijskim analizama.

''Bit imanja je da svi proizvodi budu ekološki te da ne sadrže pesticide, umjetna gnojiva, GMO. Sve sjeme koje koristimo je ili naše vlastito sjeme ili se nabavlja iz certificiranih ekoloških sjemenarni. Tlo gnojimo svojim kompostom koji radimo od biljnih ostataka. Berba i sva daljnja obrada je također ekološka'', rekla je Piršljin.

Vraćanje energije tlu

Voditeljica Zrna naglašava kako je ekološki održiv razvoj dugotrajan proces koji se ne može dogoditi preko noći. Na imanju kompostiraju sve biljne ostatke, a prije stavljanja ostataka na kompost oni prvo prolaze proces anaerobnog truljenja bez dotoka zraka i tek nakon toga se zajedno s eko slamom slažu u kompost. Taj kompost stavlja se na tlo i to je zapravo ponovno vraćanje energije tlu. ''Koristimo kišnicu, a ove godine u osnovnom planu nam je da sa svih krovova i nadstrešnica napravimo sabirni bazen gdje ćemo sakupljati kišnicu i dalje je koristiti, ali to je dugotrajan proces i mi smo svakim danom korak bliže cilju'', rekla je voditeljica imanja.

Imanje Zrno poznato je po svom ekološkom beskvasnom kruhu koji je napravljen na eko starteru nastalom od zdravih mikroorganizama koji potiču fermentaciju. Svaki kruh koji se napravi na imanju ima dugotrajan proizvodni proces koji traje 24 sata. Uz kruh, sendviče i slastice imanje je poznato i po uzgoju shitake gljiva koje rastu na hrastovim oblicama u posebnim uvjetima vlage i topline.

''Što se tiče planova za budućnost ove godine ćemo se prijaviti na natječaj za Europske fondove s projektom integriranog poljoprivrednog eko uzgoja i prerade. Također, do jeseni želimo imanje pripremiti za goste pa ćemo urediti ogledni dio imanja na kojem ćemo izložiti oblice, sustav proizvodnje kompostnog čaja, kompostne pregrade te pokazati izradu biljnih pripravaka i glistenika. Pokazat ćemo kako svatko to može sam napraviti kod svoje kuće'', objasnila je voditeljica velike planove za ovu godinu, a za dodatne novosti koje ti priprema imanje Bio Zrno klikni ovdje.


Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.