Eko 02. kolovoza 2016.

Foodsharing hladnjaci - austrijska ideja koja nas je oduševila!

Foto: Nikki Harris
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Foodsharing postaje sve aktualnija tema u društvu današnjice, a upravo pred odlazak na ljetni godišnji odmor baci se najviše kvarljive hrane. Iz tog razloga u mnogim bečkim gradskim četvrtima od ovog ljeta postoje javni hladnjaci gdje se takva hrana može podijeliti sa sugrađanima.

Dijeljenjem hrane do dvostruko manje namirnica u otpadu

Prema zvaničnim podacima, bečka kućanstava bace 70.000 tona ili 7.000 punih kamiona prehrambenih proizvoda u otpad – količina koja bi se zapravo vrlo jednostavno mogla smanjiti. Riječ je o hrani u vrijednosti od 400 eura po kućanstvu. Inicijativu za postavljanje ovakvih hladnjaka na javnim mjestima pokrenula je bečka „Foodsharing“ udruga. Hladnjaci su svima besplatno dostupni, a različite humanitarne organizacije i ekološka udruženja zadužena za održavanje njihove čistoće i provjeru ispravnosti hrane.

Cilj: smanjenje bačene hrane za 20 posto

Sukladno jednom istraživanju iz 2012. godine u Austriji se godišnje baci 157.000 tona hrane, što je 19 kilograma hrane po osobi, odnosno 300 eura po kućanstvu. Savezno ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo, okoliš i vodoprivredu nakon toga je pokrenulo inicijativu "Hrana je vrijedna" s ciljem smanjenja bačene hrane za 20 posto do kraja 2016., a u svibnju 2015. godine i bečko je gradsko vijeće pokrenulo zakonske mjere koje će po uzoru na Francusku i Belgiju regulirati nepotrebno bacanje upotrebljivih namirnica. Krajnji cilj je dvostruko manje hrane u otpadu do 2025. godine.

Kako smanjiti emisiju ugljičnog dioksida?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.