Eko 13. prosinca 2019.

EU do sredine stoljeća prvi klimatski neutralan kontinent

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, objavio je na Twitteru da je "postignut dogovor o ugljičnoj neutralnosti do 2050.", ali bez Poljske koja nije htjela preuzeti tu obvezu.

"Dogovor o klimatskoj neutralnosti do 2050. Europsko vijeće je postiglo dogovor o tom važnom cilju", objavio je Charles Michel na Twitteru. Poljska, vrlo ovisna o ugljenu, nije zasad htjela preuzeti obvezu, ali nije ni blokirala donošenje zaključaka, rekli su europski izvori, a prenosi Hina.

Charles Michel pohvalio je i "veoma snažan signal" koji je Europa poslala dan nakon predstavljanja Europskog zelenog pakta - opširnnih smjernica Europske komisije i predsjednice Ursule von der Leyen koje trebaju omogućiti da EU do sredine stoljeća postane prvi klimatski neutralan kontinent.

Ovaj dogovor je "iznimno važan" i "Europa mora pokazati snažnu ambiciju", istaknuo je Michel.

Dogovor bez Poljske

Dogovor, postignut nakon deset sati rasprave "vodi računa o tome da će jednoj zemlji članici trebati više vremena za ispunjenje tog cilja", dodao je Michel, a riječ je o Poljskoj čiji će slučaj europski čelnici proučiti u lipnju sljedeće godine.

Čelnici 27 zemalja EU-a pružili su u jučer, 12. prosinca navečer "jednodušnu potporu uvođenju poreza na strane proizvode na europskoj granici ne budu li poštovali iste klimatske zahtjeve kao europske tvrtke", priopćili su iz Elizejske palače.

Europska komisija treba u narednim mjesecima pripremiti zakonski akt radi uvođenja tog fiskalnog mehanizma koji je dio programa Zelenog pakta nove Komisije, poručili su iz Elizejske palače. Sredinom siječnja organizirat će donatorsku konferenciju u Tirani kako bi pomogla obnovi područja stradalih u razornom potresu u studenom, rekla je njezina predsjednica Ursula von der Leyen.

"Sredinom siječnja ćemo organizirat donatorsku konferenciju u Tirani za obnovu u Albaniji", rekla je na tiskovnoj konferenciji nakon prvog dana europskog sastanka na vrhu u Bruxellesu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.