Eko 03. studenoga 2016.

EU će konačno morati odgovoriti zašto su isti proizvodi lošiji u Hrvatskoj nego u Njemačkoj

Foto: Office of MEP
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatska je pridružila inicijativi Češke, Slovačke, Bugarske i Estonije u stavljanju problema nejednake kvalitete naizgled istih proizvoda u starijim i novijim državama EU na dnevni red Vijeća Europske Unije.

Hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta Biljana Borzan dugo upozorava na važnost ovog problema. Upravo je njen amandman o nejednakosti proizvoda omogućio da se važnost borbe protive nejednake kvalitete proizvoda u novijim i starim članicama EU po prvi put uvrsti u Strategiju o jedinstvenom tržištu.

Proizvodi s Hrvatskog i Njemačkog tržišta bit će uspoređeni

„Hrvatska, Češka, Slovačka, Bugarska i Estonija su poslale i zajedničko pismo Europskoj komisiji u kojem se navodi da je ovakva praksa za potrošače na zajedničkom europskom tržištu neprihvatljiva, iako su takvi proizvodi označeni u skladu s propisima. Europska unija je utemeljena na vrijednostima jednakosti i nediskriminacije te time svi građani EU imaju pravo na proizvode jednake kvalitete. Stavljanje proizvoda dvojake kvalitete pod istim trgovačkim nazivom smatramo nepoštenom trgovačkom praksom i tražimo hitnu reakciju Vijeća i Komisije“, objašnjava Biljana Borzan.

Borzan je naime, još prošle godine pokrenula istraživanje s Hrvatskom agencijom za hranu kojim će usporediti proizvode na hrvatskom i njemačkom tržištu. Ranije istraživanje koje je provela europarlamnetaraka Olga Sehnalova je pokazalo kako je na češkom tržištu trećina proizvoda slabije kvalitete nego na njemačkom. Dokazano je kako  češki proizvodi imaju manje osnovnih sastojaka i više umjetnih aroma i sladila nego oni na njemačkom tržištu, s tim da su nerijetko i skuplji.

"EU ne smije imati građane drugog reda"

„Projekt koji radim s Hrvatskom agencijom za hranu podijeljen je u dvije faze. Proveli smo reprezentativno istraživanje među hrvatskim građanima o njihovim stavovima glede kvalitete proizvoda i koje proizvode bi oni željeli da testiramo. Druga faza je kupovanje proizvoda u Njemačkoj i Hrvatskoj testiranje tih istih proizvoda u laboratorijima. Rezultati preferencija građana biti će objavljeni sredinom studenog ove godine“, kaže Borzan.

„Rezultati mog istraživanja, kao i istraživanja kolegice Sehnalove, biti će upućeni i Vijeću i Komisiji. Jako sam zadovoljna što je problem nametnut na najvišoj razini jer smo kolegica Olga i ja dugo lobirale i kod zastupnika zapadnih država EU koji nisu bili svjesni da taj problem postoji. Građani mi se jako puno javljaju oko ove teme i važno je s najviše razine poručiti da EU ne smije imati građane drugog reda“, zaključila je Borzan.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.