Eko 24. veljače 2012.

Električnim autom u zelenu avanturu

Elektricni_Autic
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iz Dubrovnika prema Genevi, na put dug 1.415 km, krenuli su Marko Lasić Nered i Mario Petreković i to prvim hrvatskim električnim autom kojeg će puniti na struju. Projekt pod nazivom dm zelena turneja, u Međunarodnoj godini energetske učinkovitosti želi informirati i educirati javnost o prednostima električnih vozila na zabavan i ležeran način

dm zelena turneja otisnula se iz Dubrovnika put Geneve, a jedina energija koju će izvorni hrvatski proizvod – električni auto XD Concept tvrtke Dok-Ing XD, koristiti na ovom, 1.415 kilometara dugačkom putu, je ona iz običnog priključka na struju kakav postoji u svim kućanstvima.

Upoznaj prednosti električnog auta!

dm zelena turneja prvi je u nizu događanja koji će se tijekom proljeća odvijati u sklopu dm green city projecta, čiji je idejni začetnik Marko Lasić Nered. Na otvorenju turneje u Dubrovniku, Marko je predstavio ideju i ciljeve projekta te zajedno s Dariom Klemarom, prokuristom u dm-u najavio ekološki odgovorne inicijative i sadržaje koje će dm u 2012. godini, Međunarodnoj godini energetske učinkovitost, pokloniti građanima.

U sklopu zelene turneje električnog auta "na dm šteker" moći ćeš saznati prednosti ovog ekološki u potpunosti prihvatljivog i jeftinijeg načina prijevoza.

Vozački tim Mario Petreković i Marko Lasić Nered prvi će hrvatski električni automobil puniti u dm prodavaonicama diljem Hrvatske kako bi upozorili na manjak infrastrukture potrebne za punjenje električnih vozila - isplativih i ekološki prihvatljivih oblik prijevoznoga sredstva. Na svom putu do Geneve i jednog od najposjećenijih svjetskih Sajma automobila, dm zelena turneja će poruke o ekološkoj odgovornosti promovirati u gradovima u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj.

Spoj zabave i ekologije

'U Green cityju se općenito spaja zabavno i edukativno u svrhu ekologije, a u duhu ovogodišnje UN-ove Međunarodne godine energetske učinkovitosti odlučili smo se na ovu zelenu pustolovinu - dm zelene turneju.

Želimo senzibilizirati javnost o manjku infrastrukture potrebne za punjenje električnih vozila, skrenuti pažnju na to da je Hrvatska jedina država u Europi koja ne subvencionira kupnju električnih vozila niti je na bilo koji način potiče te ponuditi alternativu u smjeru ekološke osviještenosti zajednice. Sve to odlučili smo napraviti na zabavan i ležeran način', objašnjava Marko Lasić i dodaje kako s obzirom na karakter ove inicijative "očekuje neočekivano".

'Teško je pretpostaviti kako će put izgledati s obzirom da je ovo prvi takav poduhvat, ali spremni smo na sve scenarije. U svakom slučaju, očekujemo da će biti zabavno. Drago nam je da cijela priča ima izuzetno pozitivan odjek i da su joj se odlučile priključiti brojne tvrtke, pojedinci, institucije, gradovi i turističke zajednice. Ovim putem htio bih im zahvaliti na angažmanu i podršci ovoj zelenoj inicijativi', kaže Marko Lasić.

Zašto je vožnja automobila na plin financijski isplativa i ekološki prihvatljiva, pročitaj na portalu pametnakuna.hr

Ekološki odgovorna kupnja

dm zelenom turnejom želi se podsjetiti i motivirati građane na ekološki prihvatljivo ponašanje prilikom kupnje, kako bi se smanjio broj jednokratnih vrećica odbačenih u okoliš.

Stoga će tijekom ožujka svaki kupac u dm-u, za 25 bodova na dm active beauty kartici moći preuzeti trajnu torbu za kupnju. U svakom dm-u moći ćeš kupiti pamučne torbe, a dotrajale ili oštećene zamijeniti novima bez naknade.

Kupce koji se odreknu bilo koje polietilenske vrećice pri jednoj kupnji na blagajni dm će motivirati s pet dodatnih eko bodova na dm active beauty kartici. Naime, svaka platnena ili trajna torba može zamijeniti najmanje 1000 plastičnih vrećica odbačenih u okoliš.

Ušteda električne energije uz "Krijesnice"

Sav prihod od prodanih platnenih torbi dm će investirati u kupnju uređaja koji se spaja na bilo koju vrstu fluorescentne cijevi te omogućuje uštedu električne energije veću od 50 posto, a koji će krajem travnja donirati u pet škola diljem Hrvatske.

Na taj će način učenici u školi imati osvjetljenje koje je najbliže sunčevom svjetlu i potpuno je zdravo za oči. Radi se o izvornom hrvatskom proizvodu "Krijesnica" koji je dobio niz svjetskih nagrada u domeni uštede električne energije, ekološkog i proizvoda koji doprinosi zdravlju ljudi.

'U Međunarodnoj godini energetske učinkovitosti dm će provesti i značajna ulaganja s ciljem uštede energije i smanjenja emisija CO2. Od 2010. godine dm je član WWF Climate Group te se obvezao kako će do 2013. smanjiti emisije CO2 za 15 posto', naglasio je Dario Klemar prokurist u dm-u.

Čista budućnost uz električne automobile

Tvrtka Dok-Ing tvorac je XD Concepta, prvog hrvatskog električnog automobila, a misao vodilja u konstruiranju automobila bila je sigurnost, ekonomska isplativost i ekološka osviještenost.

'Ponosni smo na svoj proizvod, siguran je, vizualno atraktivan, softverski jak i ekonomski isplativ te ono što je najvažnije - čuva prirodu. Veselimo se ovoj pustolovini, jer je prava testna vožnja dugačka 1.415 km', istaknuo je Tomislav Boško, generalni direktor Dok-Ing kompanije.

Kako bi se ova zelena pustolovina ostvarila, u projekt se uključio i Schrack Technick d.o.o. Na dubrovačkoj konferenciji demonstriran je rad opreme za napajanje električnih automobila odnosno elektrostanica, čime su građani dobili uvid u tehnologiju budućnosti te informacije o potrebnim uvjetima za napajanje elektroautomobila.

Više informacija o dm green city projectu pročitaj na www.dmgreencity.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.