Eko Miss(ija) bez plastike 25. srpnja 2019.

Koje su ekološke marke kondoma dostupne u Europi i zašto ih koristiti?

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ekolozi su brzo osudili kondome jer je proizvod koji se često proizvodi od nerazgradivog lateksa ili sintetičkih materijala kao što je poliizopren koji je sastojak jednokratne plastike. No, jesu li kondomi ekološki prihvatljivi?

Tvrtke koje proizvode kondome rijetko su transparentne o svojim sastojcima, koriste nevidljive aditive i kemikalije, ni koji koriste prirodni lateks nisu 100% prirodni pa će i njima trebati stotine godina da se raspadnu. Štoviše, većina kondoma sadrže kazein, životinjski nusproizvod dobiven od koza/kravljeg mlijeka, što znači da nisu ni veganski, prenosi Living. 

Danas postoje alternative u obliku veganskih kondoma, brendovi kao što su HANX i Sustain Natural koriste vezivo od povrća kako bi se zajamčila glatkoća. Isto tako, postoje mogućnosti korištenja kondoma od janjeće kože. Kondomi od janjeće kože su potpuno biorazgradivi, ali nažalost ne štite od spolnih bolesti, što znači da su mnogo manje učinkoviti u usporedbi s drugim opcijama na tržištu. 

Siguran seks je najodgovornija stvar koju možeš učiniti za svoj seksualni život i oni su jedna od najpouzdanijih metoda kontracepcije. Ali tko kaže da ne možeš biti seksualno aktivna i ekološki osviještena u isto vrijeme? 

Koje su ekološke marke kondoma dostupne u Europi? 

Hanx

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Who knew being safe between the sheets could be so enjoyable, you're welcome 😏

A post shared by HANX (@hanxofficial) on

Britanski brend koji stvara ginekološki odobrene, veganske i biorazgradive kondome koji su napravljeni od prave gume. Proizvode ultra tanke, glatke i kondome ugodnog mirisa. Osim što su prilično revolucionarni u industriji kondoma, imaju minimalističko pakiranje u maloj bijeloj kutiji s delikatnim zlatnim slovima. Isto tako, nude dostavu ravno do tvojih vrata. 

Sustain Natural 

Američku tvrtku Sustain Natural osnovali su otac i kći, Jeffrey i Meika Hollender. Oni vjeruju da bismo se trebali više usredotočiti na čitanje oznaka kondoma koje kupujemo jer završavaju u najintimnijim i najosjetljivijim područjima našeg tijela. Njihovi ultra tanki kondomi su sigurni, trostruko testirani, napravljeni od prave gume i bez nitrozamina. Nitrozamin je kancerogena kemikalija koja se proizvodi kada se tekući lateks zagrije do točke u kojoj postaje čvrst, ali ga proizvođači kondoma ne uklanjaju iz lateksa. 

Marka je potpuno održiva na više načina, guma se proizvodi u tvornici na solarni pogon na plantaži u Indiji, gdje plaćaju radnicima pravedne plaće i tretiraju ih s poštovanjem. Iako se uglavnom prodaju u SAD-u, možeš ih kupiti i u Europi. 

Green Club Condom

"Zelene kondome" stvorio je Švicarac, a zamislila je Gabrielle Lods koja se užasnula stvarnošću kemikalija koje čine većinu kondoma koje znamo i redovito koristimo. Provela je istraživanje i utvrdila da kondomi stvaraju alergije zbog štetnih i sintetskih sastojaka koji ulaze u naša tijela. Stoga je odlučila proizvesti vlastite "zelene kondome" koji su transparentni, veganski i održivi. Ne sadrže otrovne kemikalije i jasno navode sastojke koji se koriste za proizvodnju, kao i da su proizvedeni i testirani prema najstrožim normama kako bi bili sigurni i pouzdani. 

Fair Squared

Fair Squared su veganski kondomi iz Kolna i imaju puno vrsta koje možeš odabrati. Kondomi su izrađeni od prirodnog lateksa i Fairtrade gume, etički obrađene u Južnoj Indiji, gdje tvrtka nastoji poboljšati radne i životne uvjete proizvođača. Certificirani su posebnom oznakom i testirani prema najvišem međunarodnom standardnom, tako da jamče da ćeš dobiti visokokvalitetne i sigurne kondome. 

Najvažnija stvar koju trebaš znati o kondomima je sljedeća: Nemoj ih bacati u zahod. Oni pronalaze put do naših oceana i uništavaju morski život. Umjesto toga, stavi svoje prirodne kondome od lateksa u hrpu komposta tako da se mogu razgraditi sa svim ostalim.

Možda te zanima... London postavlja besplatne fontane s pitkom vodom! Eko

Kondomi su dobri za okoliš? 

Postoji mnogo stručnjaka za zaštitu okoliša koji vjeruju da su kondomi najvažniji seksualni izum. Naime, korištenjem kondoma dolazi do manje trudnoća, a to znači manji rast populacije, što je izvrsna vijest za okoliš

Isto tako, Centar za biološku raznolikost u SAD-u je pokrenuo projekt "Ugrožene vrste projekt kondoma" u 2009. godine kako bi podigao svijest o brzom rastu ljudske populacije i kako to gure druge vrste s planete. Od tada, projekt je podijelio stotine tisuća besplatnih kondoma na temu divljih životinja diljem SAD-a. Prema njima, "populacijska eksplozija" je izrazito utjecajna na okoliš, ubrzava klimatske promjene, gubitak staništa, uništavanje oceana i iscrpljivanje resursa. Na Valentinovo ove godine, 2019. godine, isti je centar podijelio još 40.000 šarenih kondoma za divlje životinje u gradovima poznatim po velikom broju vjenčanja u Americi.

Isto tako, u lipnju 2019. godine u Londonu je održana demonstracija pod nazivom "Kondomi smanjuju ugljik", kako bi istaknula problematiku veličine stanovništva. 12.000 prosvjednika prisustvovalo je masovnom klimatskom lobiju, mnogi su nosili ogromne haljine kondoma, pozivajući britansku vladu da to pitanje shvati ozbiljnije.

Sve u svemu, ima dosta koristi promicanja upotrebe kondoma, ali ako što ako želiš učiniti više? Zašto ne bi sljedeći put koristila eko kondome i bila sigurna da tvoj seksualni život ne uništava naše oceane, a tvoji korišteni kondomi sigurno će se raspasti.

 

Možda te zanima... Kondomi, jogurt i pamučne gaćice - recept za zdravu vaginu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.