Eko 23. veljače 2011.

Ekološke navike koje štede novac

Eko_Navike-Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako je vjerovati stručnjacima, ulaganje novca i truda u štednju energije donijet će ti veću zaradu od, primjerice, oročavanja štednje u banci ili kupovine dionica. A usput ćeš smanjiti štetu koju trošenje energije čini okolišu

Napravi svoja sredstva za čišćenje

Ekološki prihvatljivo čišćenje osvježavajuća je i jeftinija zamjena za tvorničke proizvode za čišćenje. Umjesto toksičnih kemijskih sredstava iz dućana, održavaj podove, police, pločice i druge površine uz pomoć soli, vinskog octa, sode bikarbone i boraksa. Uz ova neškodljivija sredstva disat ćeš zrak s manje otrovnih tvari.

Primijeni votku na druge načine

Sigurno ne planiraš popiti cijelu bocu. Ova je žestica popularno piće, ali otkriveno je da od nje ima koristi i u vanjskoj primjeni. Budući da sadrži alkohol i biljne sastojke, djelotvorno uklanja mrlje na namještaju i odjeći. Služi i za rastjerivanje kukaca, ublažavanje osipa od otrovnog bršljana i koprive te za olakšavanje zubobolje.

Sreži trošak za hranu za četvrtinu

Kako poskupljuje nafta, i cijene namirnica rastu. Popiši što od kupljenog uobičajeno bacaš i potom toga kupuj manje. Nauči neke skupe umake i salate praviti sama, od jeftinih sastojaka i prema lako dostupnim receptima.

Posadi svoj vrt

Ako imaš gdje, napravui svoj mali organski vrt u kojem ćeš proizvoditi vlastitu svježu i organsku hranu. Proizvodiš li samo za svoje potrebe, ovaj hobi će te jako malo koštati. Raspitaj se kod susjeda mogu li ti udijeliti štogod sjemenki i gnojiva. Učlani se u vrtlarski klub i nauči kako se do krumpira, rajčice i drugog povrća dolazi uz što manje utrošenog novca i truda.

Posuđuj umjesto kupovanja

Kupuješ li brojne knjige, revije, CD-e i DVD-e, na koje ubrzo zaboraviš? Procijeni što će ti trebati na duži rok, a ostalo posudi iz knjižnica i videoteka. Dio potreba za čitanjem zadovolji posjetom čitaonici i listanjem sadržaja u tihoj sali.

Prilagodi postavke računala

Devet desetina stolnih računala nije podešeno tako da štedi struju. Potraži postavke s kojima se programira gašenje ekrana nakon određenog vremena neaktivnosti. Podesi i isključivanje hard diska nakon malo dužeg vremena provedenog podalje od računala. Diskovi se brzo opet pokrenu čim se vratiš poslu. Osim što ćeš tako štedjeti struju, osigurat ćeš duže trajanje računalnih komponenti.

Rabi punjive baterije

S vremenom se više isplate uređaji koji se napajaju uz pomoć višekratno punjivih baterija, od onih koji zahtijevaju umetanje novih baterija. A punjive baterije manje opterećuju okoliš.

Štedi papir

Printaj s obje strane papira. Ako vlasnik Ikee, superbogati Šveđanin Ingvar Kamprad postupa tako (i nalaže osoblju Ikee da čine isto), mora biti da se time postiže nešto korisno. A papir koji ti ostane isprintan samo do pola iskoristi za šaranje i bilješke.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.