Eko Miss(ija) bez plastike 30. travnja 2019.

Eko savjet tjedna: Nakon ovog više nećeš nepromišljeno kupovati stvari za roštilj!

1/4
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Proljetni sunčani dani, ali i ponude koje se pojavljuju na lecima trgovačkih lanaca, upozoravaju nas kako počinje sezona roštilja. To znači boravak na otvorenom, u vrtu kuće, vikendice ili negdje u prirodi, u društvu s prijateljima.

Svaki liječnik će vam potvrditi kako proljetno sunce i druženje s prijateljima dobro utječu na zdravlje i raspoloženje. U ovom trenutku nećemo otvarati temu što će završiti na roštilju i hoćete li koristiti roštilj na drveni ugljen ili na plin.

Međutim, došao je ključan trenutak da pokažemo koliko smo se do sada osvijestili i počeli mijenjati svoje navike te smanjivati korištenje plastike za jednokratnu uporabu. Prvi napor koji možete učiniti je da pivo, sokove i vodu za roštilj kupite u staklenoj ili metalnoj ambalaži.

 | Author: Foto: INA Foto: Foto: INA

Ako se netko počne žaliti na težinu staklene ambalaže, podsjetite ga kako će brzo doći ljeto i plaža, i da je to prava prilika za kondicijske pripreme za teretanu i skidanje suvišnih kila koje smo marljivo skupili tijekom zime. Nakon toga, sljedeći napor morate uložiti u zamjenu tanjura, zdjelica i „bešteka“. Organizacija roštilja u vrtu kuće ili vikendice pruža vam mogućnost da koristite klasične keramičke tanjure i zdjele te metalne žlice, vilice i noževe.

 | Author: Foto: INA Foto: Foto: INA

Neke nove ideje

Da budete u trendu, poželjno je da tanjuri, zdjele i „beštek“ budu raspareni, iz svih mogućih kompleta koje imate u kući. Svakog utorka na trgu ispred Europskog parlamenta u Bruxellesu organizira se seljačka tržnica na kojoj možete i ručati. Ručate li odmah pored štanda, dobit ćete hranu posluženu u keramičkim tanjurima i s metalnim priborom za jelo.

Nakon jela, tanjure i „beštek“ ostavljate u zasebnim kutijama. Tako i vi možete u svojem dvorištu staviti kutije u koje vaši prijatelji mogu odložiti iskorištene tanjure i „beštek“ i tako vas spasiti od njihovog traženja po vrtu. Energija i voda koju ćete potrošiti na pranje je danas višestruko manja nego da ste koristili plastične tanjure i pribor. Ipak, oni koji će roštilj napraviti u prirodi imaju više izazova. Plastični tanjuri će se prvi ponuditi kao izbor, ali budite hrabri i kupite papirnate.

 | Author: Foto: INA Foto: Foto: INA

Zanimljiva ideja: Tanjur koji možeš i pojesti

Samo pripazite imaju li oznaku da se mogu reciklirati jer ostali imaju na sebi foliju od plastike i na kraju će njihova sudbina biti jednaka kao i kod „papirnatih“ čaša. U nama susjednoj Sloveniji su počeli proizvoditi tanjure od pšeničnih mekinja koje nakon korištenja možete čak i pojesti.

Dobio sam takav tanjur na poklon, ali ga još nisam pojeo pa ne mogu reći je li ukusan. U našim dućanima možete kupiti kompletan drveni pribor za jelo. Nakon uporabe odložite ga u biorazgradivi otpad i nemojte ga čuvati za iduću potpalu roštilja. Nemojte se uzbuđivati ako koji komad zagubite u prirodi, drveni nož ili vilica će se vratiti u svoj prirodni okoliš. Iznenadite na idućem roštilju svoje prijatelje ovim novotarijama i budite predvodnici promjena za svijet bez plastike za jednokratnu uporabu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      dercy0909

      NAJBOLJI ONLINE LJUBAVNI SPELL CASTER JE DOBIO SVOJ LJUBAVNIK, MUŠKO, ŽENU, DJEVOJČICU ILI BOYFRIEND BACK. DODAJTE NJEGOVO POGON NA WHATSAPP: +2349083639501 Pozdrav svima Ja sam Darcy lyne i ja sam ovdje kako bi podijeliti prekrasan rad Dr Nosa učinio za mene. Nakon 5 godina braka s mojim suprugom s dvoje djece, moj muž se počeo čudno ponašati i izlaziti s drugim ženama i pokazivao mi hladnu ljubav, u nekoliko navrata prijeti da će me razvesti ako se usudim ispitati o njegovoj aferi s drugim žen

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.