Eko 27. ožujka 2015.

Biraj organske i lokalne proizvode!

Kolaz-Uspr_5
1/7
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Posjetili smo jedno od vodećih eko poljoprivrednih imanja u Slavoniji i porazgovarali s vlasnikom OPG-a Rosipal iz Deževaca, Damirom Rosipalom koji je već dugi niz godina partner bio&bio trgovina koje su prepoznate po bogatoj ponudi lokalnog ekološkog voća i povrća s velikim izborom domaćih kultura

Marljiv i predan rad na poljima netaknute prirode

Eko poljoprivredom Damir Rosipal, započeo se baviti krajem devedesetih godina, inspiriran drugačijim načinom razmišljanja i izazovom da se može nešto napraviti bez upotrebe kemije i mineralnih gnojiva. Na imanju velikom 105 hektara uzgaja voće (jabuka, šljiva, breskva), povrće (mrkva, peršin, pastrnjak, cikla, krumpir, luk, bundeve) i žitarice (pšenica, zob, soja, kukuruz, konoplja, raž) te stoku (ovce, konji, crna slavonska svinja).

''Kod nas na imanju radni dan počinje u 7 sati zimi i u 6 sati ljeti. Rad je dinamičan kroz cijelu godinu pa nemamo puno slobodnih dana. Radimo sve, od sjetve, održavanja usjeva, berbe pa do spremanja u skladište, pranja i prodaja. Zbog velikog obujma posla i isporuke nema velike razlike u poslu po sezonama u godini'', objasnio je gospodin Rosipal

Polja imanja grupirana su po cjelinama gdje su omeđena potocima, šumarcima i putovima te su smještena sjeverno uz rijeku Orljavu kraj Požege. Vlasnik imanja navodi kako oko njihovih polja nema nikakve industrije niti velikih OPG-ova koji koriste puno kemije te su to većinom mali seljaci koji rade zemlju s malom uporabom kemije. Od ekološke proizvodnje pridržavaju se principa proizvodnje komposta, zelene gnojidbe te rade pripravke za voćnjake i povrće od koprive, preslice i sumporne juhe. ''Imamo dobar petogodišnji plodored jer bez dobre ekološke proizvodnje nema dobrog i kvalitetnog proizvoda.''

Lokalni izbor uvijek je najbolji ekološki izbor

Povrće i voće iz organskog uzgoja ne sadrži štetne kemijske i sintetske pesticide i ostale toksine poput konvencionalnih plodova. Ukusnije je, bogatije vitaminima i ostalim nutrijentima te stoga neupitno zdravije. Bitna im je prednost i to što njihov uzgoj ne onečišćuje tlo i vodu, a baš zato zahtijevaju posebnu njegu, znanje i trud eko poljoprivrednika.

''Ekoproizvodi imaju manje vode u plodovima pa brže dehidriraju, a i brže propadaju jer nisu zaštićeni kemijskim tvarima koje im osiguravaju trajnost pa je jako važno osigurati savršeno usklađenu koordinaciju od polja do pakirnice. Dok konvencionalni proizvodi ponekad izgledaju kao barbike, eko proizvodi imaju puno bogatiji i slađi miris i okus, ali i više rupica i ogrebotina pa često kupcima ne izgledaju dovoljno atraktivno'', rekao je vlasnik imanja Rosipal. Sa svog imanja opskrbljuju bio&bio trgovine. Također dio plodova razmjenjuju u grupama solidarne razmjene, a vlasnik imanja napominje kako ne mogu proizvesti toliko proizvoda kolika je potražnja.

Konvencionalna poljoprivreda nema budućnosti

Planovi za budućnost su im zadržati postojeću proizvodnju s povećanjem od 15 posto godišnje te modernizirati proizvodnju. Gospodin Rosipal kaže kako je budućnost eko poljoprivrede u Hrvatskoj u ljudima koji se time već bave te se nada da će idućih godina eko poljoprivreda doći do značajnijih, ozbiljnijih osoba, koje bi se intenzivnije njome bavile. Njegova preporuka onima koji se žele baviti eko poljoprivredom je da ako imaju dobre uvjete za proizvodnju, zemlju, vodu i položaj da krenu u to. Smatra da je jedini zdravi način proizvodnje eko poljoprivreda, jer konvencionalna poljoprivreda nema budućnosti.

Doznaj više o Eko imanju Zrno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.