Eko Eko dom 06. srpnja 2017.

Kako pravilno koristiti klimu za bolje zdravlje i uštedu u domu?

Klima
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S korištenjem klima uređaja treba postupati oprezno, idealna temperatura unutarnjeg prostora u pravilu je 7 do 8 stupnjeva niža od vanjske temperature. Konkretno, ako vanjska temperatura iznosi 34 stupnja, klima uređaj podesi da hladi na 26 ili 27 stupnjeva. Takvu temperaturnu razliku ljudski organizam dobro podnosi.

Osim zdravstvenih prednosti takvim načinom regulacije klimatizacijskog uređaja uštedjet ćeš i na električnoj energiji jer što je veća temperaturna razlika potrebno je i više energije da se ona postigne.

Kako se električna energija ne bi nepotrebno rasipala nemoj paliti klimatizacijski uređaj u prostorijama koje ne koristiš. Također kad si izvan kuće ili ureda ne zaboravi ugasiti klimu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kod osoba sa zdravstvenim problemima, treba biti posebno oprezan prilikom podešavanja temperature u unutarnjem prostoru, jer izlazak na vrlo visoke vanjske temperature može biti vrlo opasan, pogotovo za osobe s niskim tlakom i starije osobe sa srčanim oboljenjima.

Klima uređaj treba servisirati jednom godišnje jer neočišćeni filteri ugrožavaju zdravlje (osobito zdravlje dišnih putova) i troše više energije.

Više o racionalnom korištenju električnih uređaja saznaj ovdje, a dodatne informacije o sigurnom korištenju električnih uređaja potraži ovdje.
 
Štedi energiju, čuvaj prirodu. HEP-Više od struje!

 | Author:  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.