Eko 23. veljače 2021.

Desetci kitova su uginuli, a dvadesetak ih se još bori za život zbog masovnog nasukavanja

Foto: Screenshot YouTube
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Volonteri na Novom Zelandu optimistični su da bi mogli spasiti 28 kitova od masovnog nasukavanja, nakon što su ih u ponedjeljak uslijed velike plime zatekli na obali.

Tužne scene s Novog Zelanda obišle su svijet. Kako javljaju vlasti desetak kitova je uginulo, a brojni drugi ostali su još uvijek nasukani na pješčanom sprudu ispred novozelandskog Južnog otoka usprkos pomoći spasioca koji ulazeći u more, hrabre kitove da otplivaju.

Možda te zanima... Video koji slama srce: dječak spasio bebu kita Eko

Čak 200 dobrovoljaca pomoglo je održati kitove zdravima i živima na plaži, natapajući ih kantama vode i držeći ih uspravno kako bi osigurali da ne oštete peraje. Oblikovali su ljudske lance u vodi kako bi ih pokušali spriječiti da plivaju natrag na obalu.

Neki od nasukanih kitova počeli su plivati dalje, dok se drugi zadržavaju neposredno uz obalu, otkrio je je glasnogovornik novozelandskog ureda za zaštitu prirode. "U ovom trenutku nije jasno mogu li se kitovi koji su pred sprudom ponovno pokrenuti zajedno s dolaskom plime ili otplivati. Znat ćemo to kroz koji sat", kazao je.

Louisa Hawkes, glasnogovornica neprofitne organizacije za spašavanje kitova Project Jonah, rekla je da su kitovi otišli dublje prema oceanu nego u prvom pokušaju, dajući im više nade. Hawkes je također kazala da su u utorak koristili ponton na napuhavanje kako bi prevezli jednog kita što dalje od obale u nadi da će pozvati ostale.

Prošle je godine skoro 100 kitova i dupina uginulo prilikom masovnog nasukavanja na Otočju Chatham, oko 800 km udaljenom od novozelandske istočne obale.

Možda te zanima... Svake dvije minute ugine jedan dupin ili kit Eko

Postoje različite teorije zašto se kitovi nasukavaju, od lova za plijenom predaleko na kopnu do pokušaja zaštite bolesnog člana skupine ili bijega od grabežljivca.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.