Eko 22. travnja 2019.

Dan planeta Zemlje obilježava se filmskim projekcijama i biciklijadama

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja, a prvi put je proslavljen 1970. godine

Dan planeta Zemlje obilježava se s ciljem uključivanja stanovništva u proces koji je usmjeren na zaštitu prirodnih resursa našeg planeta. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine, 20 godina nakon što se počeo obilježavati u svijetu.

Ovogodišnji Dan planeta Zemlje odvija se pod sloganom "Zaštitimo naše vrste" i usmjeren je na podizanje svijesti o važnosti očuvanja vrsta i njihovih staništa. "Hrvatska je po bioraznolikosti među najbogatijim državama Europe. Do danas je zabilježeno oko 40.000 divljih vrsta, no procjenjuje se da u Hrvatskoj živi do 100.000 vrsta. Gotovo 2,7 posto svih zabilježenih vrsta su endemi, a posebno su brojni endemi slatkovodnih riba i slatkovodnih beskralješnjaka", ističu u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.
Naglašavaju i kako su zbog ljudskog djelovanjem te prekomjernog korištenja prirodnih resursa mnoge vrste i njihova staništa ugrožene. Stoga Ministarstvo, kako kažu, provodi brojne aktivnosti i mjere zaštite prirode te u tom smislu kontinuirano surađuje s resorima čija je djelatnost usko vezana uz prirodne resurse primjerice u poljoprivredi, šumarstvu, ribarstvu, lovstvu, vodnom gospodarstvu, turizmu, piše HINA.

Možda te zanima... Top 10 zagađivača mora, rijeka i oceana, vrećice su na zadnjem mjestu Eko

Zagreb, Zelena akcija

U ponedjeljak 22. travnja s početkom u 20 sati, u Zelenoj akciji u Frankopanskoj 1 bit će organizirano prikazivanje filma 'Terra'. Film prikazuje prirodnu povijest čovječanstva i našeg postojanja na Zemlji. Također se, redatelj  Yanna Arthus-Bertrand, osvrće na putovanje naše vrste koja je evoluirala iz mnogih faza razvoja našeg planeta. Nakon filma po običaju slijedi neformalan razgovor kojem se možeš priključiti. 

 | Author: screenshot/IMDB Foto: screenshot/IMDB

MOSLAVINA

Ove godine Dan planeta Zemlje u Moslavini se obilježava biciklijadom. Program biciklijade sastoji se od rekreativne vožnje po zadanoj ruti koja prolazi pored zanimljivih primjera građevinske baštine, vinskim cestama i drugim zanimljivim atrakcijama, a bit će ponuđene tri rute - duža za iskusnije bicikliste, kraća obiteljska ruta i adrenalinska brdska ruta za avanturiste. Detalje možeš pronaći na linku

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.