Eko 22. travnja 2016.

Recikliraj i slavi Zemlju svaki dan!

Pxl_180416_12877120
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša. Fokus ovogodišnjeg 46. Dana planeta Zemlje je obnova šuma, njihova zaštita i smanjenje onečišćenja. Drveće pomaže umanjiti štetno djelovanje klimatskih promjena pa je tako ovogodišnji Dan planeta Zemlje usmjeren na važnost njihove zaštite

Tim povodom, danas će u New Yorku, dužnosnici više od 130 država, među njima i Hrvatske, simbolično potpisati globalni klimatski sporazum iz Pariza, kojim se želi postići dostizanje dugoročnog cilja zadržavanja porasta globalne temperature ispod 2°C u odnosu na razine prije industrijalizacije kako bi se spriječili najnegativniji utjecaji klimatskih promjena.

Deforestacija i sagorijevanje fosilnih goriva razlog su klimatskih promjena

U zadnjih 150 godina nestala je skoro petina svjetskih šuma, a brzina kojom nestaju na nekim se mjestima povećava. Ako se želiš uključiti u globalnu kampanju protiv deforestacije, ali ne znaš kako bi dala doprinos osim sadnjom stabla, donosimo ti nekoliko prijedloga. Deforestacija je, zajedno sa sagorijevanjem fosilnih goriva, najvažniji uzrok klimatskih promjena, jer šume pohranjuju ugljen, dok paljenje ili sječa šuma oslobađa taj ugljen u atmosferu.

Osim što škodi klimi, smanjenje šumskih površina gura mnoge biljne i životinjske vrste prema iščeznuću zbog gubitka staništa. Htjela bi se uključiti u globalnu kampanju protiv deforestacije, ali ne znaš kako bi dala doprinos osim sadnjom stabla? Sadnja drveća donosi mnogo dobra, ali možda nemaš uvjeta za to. Ako je tako u tvom slučaju, poduzmi jednostavnije korake s kojima ćeš također pomoći očuvanju šumskih površina. Pogledaj što ti je sve na raspolaganju!

Koristi reciklirani papir i platnene vrećice

Kupuj proizvode od recikliranog papira. Kad kupuješ papirnate proizvode traži one čija su vlakna napravljena od rabljenog i recikliranog papira. Što je veći postotak recikliranih vlakana, to bolje. Također, nastoj zamijeniti papirnate proizvode s predmetima za višekratnu upotrebu – dakle, sa salvetama i ručnicima od tkanine te tanjurima i čašama od keramike. Odbaci papirnate (i plastične) vrećice za kupovanje i prijeđi na platnene – za njihovu proizvodnju nije potrebno sjeći drveće. Ako rabiš papirnate vrećice, nađi im novu namjenu i nakon što ti više ne može poslužiti za nošenje stvari – neka ti posluže za zamatanje ili kao podloga.

Manje printaj i koristi elektronske račune

Procijeni možeš li prorijediti printanje. Prije nego što ispisuješ ono što baš moraš, provjeri tekst, ispravi sve pogreške i ispiši samo konačnu verziju. Piši i printaj na obje strane papira. Ako ti printer nije prilagođen za automatsko korištenje obaju strana, a ti trebaš isprintati više stranica u nizu, žrtvuj par sekundi svog vremena za ručno umetanje i okretanje listova. Počni koristiti elektronske račune. Ugovori primanje računa e-mailom sa svim kompanijama koje dopuštaju takvu mogućnost. Hrvatski davatelji telekomunikacijskih usluga to odavno prakticiraju, a osim računa dostavljaju i ispis poziva u digitalnom obliku.

Pročitaj potresno pismo indijanskog poglavice Seattlea.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.