Eko Miss(ija) bez plastike 26. lipnja 2019.

Čovjek koji je promijenio Medulin: Svatko može reći ne plastici!

Foto: Privatna arhiva Općina Medulin

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Općina Medulin i njezin načelnik Goran Buić privukli su pažnju medija jer su odlučili reći ne jednokratnoj plastici u upravnim tijelima. Odlučili smo razgovarati s načelnikom Buićem o sljedećim koracima, ekologiji te kako su sumještani prihvatili ove promjene.

Općina Medulin s više od 80 km obale pripada jednoj od općina s najrazvedenijom obalom te se gospodarstvo i razvoj općine temelji upravo na razvoju turizma, a količina štetnog plastičnog otpada u morima svakim danom sve više raste te svake godine u moru završi na tone plastike koja se izlomi u mikroplastiku pogubnu za sva morska bića, a na kraju i za nas njihovom konzumacijom. Stoga su se u Općini Medulin odlučili na prestanak korištenja jednokratne plastike. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock "Tijekom ljetne sezone količina otpada znatno se povećava obzirom da je Općina Medulin najturističkija općina u Hrvatskoj i kao takva u ljetnim mjesecima je domaćin velikom broju turista i posjetitelja koji također koriste plastiku tijekom svog boravka. Jednokratna plastika (plastične čaše, jednokratne vrećice) zbog svoje niske cijene dijele se nekontrolirano, a u okolišu ostavljaju nepopravljivu štetu, dok ih je zapravo vrlo jednostavno zamijeniti sa alternativama prihvatljivima za okoliš", rekao je načelnik Goran Buić, istaknuvši: "Vođeni svime navedenim, odlučili smo da je krajnje vrijeme za donošenje takve Odluke kojom se uvode promjene u poslovanju unutar Općine Medulin, trgovačkih društva i javnih ustanova čiji je osnivač Općina"

Ponosni smo što imamo potporu mještana 

Načelnik se nada da će na vlastitom primjeru poslovanja potaknuti mještane, ali i poslovne partnere na razvijanje svijesti o zaštiti okoliša. Želja i plan im je nastaviti s nizom edukativnih mjera koje će u svoje poslovanje i planove uvesti i Turistička zajednica Općine Medulin te pravne i fizičke osobe. 

"Planiramo niz edukativnih događanja, interaktivnih izložba i manifestacija. Već sada udruge s područja Općine svojim radom žele poduprijeti osvještavanje „ne“ korištenja jednokratne plastike te planiraju niz manifestacija i aktivnosti na temu, a mi kao Općina pružiti ćemo im potporu i osmisliti i vlastite inicijative. Ponosni smo što imamo veliku potporu i inicijativu od strane mještana za daljnje korake", rekao je načelnik Buić.

 | Author: Privatna arhiva Općina Medulin Foto: Privatna arhiva Općina Medulin

Pozitivne reakcije imaju i ugostitelji u Medulinu koji su prihvatili ekološki osviješten način poslovanja. Turisti iz razvijenijih zemalja to smatraju potrebom i obavezom te očekuju i traže destinacije koje imaju u svom poslovanju i djelovanju uključene mjere brige i osviještenosti za okoliš. Odluka o ukidanju jednokratne plastike odnosi se i kulturno - zabavne manifestacija na području općine Medulin. 

"Turistička zajednica Općine Medulin, a i Općina prilikom organiziranja kulturno-zabavnih manifestacija započeti će korištenje alternativnih i ekološki prihvatljivijih proizvoda, na način da će se prednost dati recikliranoj plastici i plastici koja se može ponovno upotrijebiti. Moramo pohvaliti i organizatore određenih manifestacija u Općini Medulin (npr. Craft Bear Festival) koji su odličan primjer osviještenosti i koji već niz godina tijekom manifestacija ne koriste jednokratne plastične čaše već višekratnu plastiku (čaše). One se koriste i prodaju kao reklamni marketinški proizvod kojeg konzumenti kupuju i kasnije koriste kao „suvenir“ sa eventa i lokacije", objasnio je Buić.

Reakcije u općini su i više nego odlične ukidanje na jednokratnu plastiku, a načelnik smatra kako veliki broj mještana tu odluku primjenjivao u svom svakodnevnom životu. "Smatram da svi postajemo svjesni koliko je naš planet zagađen i koliko je upotreba plastike uzela maha u svakodnevnom životu, a pozitivnim reakcijama mještana može se zaključiti da i oni upravo tako razmišljaju", rekao je Buić, ističući: "Čak i jedna mala čaša ili vrećica iako ne mijenja puno, pojedinačno ako postane način funkcioniranja većeg broja ljudi može činiti razliku."

 | Author: Privatna arhiva Općina Medulin Foto: Privatna arhiva Općina Medulin

Načelnik je svjestan da je plastika svuda oko nas te da je teško živjeti bez nje jer na se nudi na svakom koraku, pogotovo jednokratna.

"Plastika je posvuda oko nas, nemoguće ju je zaobići, ali svatko može dati svoj doprinos i za početak reći „NE“ plastičnim vrećicama i bocama za vodu te koristiti prihvatljive alternative kao što su platnene vrećice i staklene boce te tako smanjiti njihovu količinu. Svi se pojedinačno moramo boriti protiv plastike, ali i brinuti o pravilnom odlaganju plastične ambalaže", objasnio je Buić. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Uz to, važno je osvijestiti ljude o štetnosti plastike kroz razgovor i komunikaciju, što kroz medije, a što kroz osobni pristup. "Općina svojim primjerom daje smjernice kako se može i treba postupati. Svojim primjerom pokazujemo da možemo i da želimo bolje. Potrebno je da se svijest i prezentacija dobrih primjera vrši i putem medija. Svi mi živimo uz more, blizu mora ili odlazimo na more. More je nešto što ćemo ostaviti budućim generacijama, a očuvanje morskog života vrlo je važno za budućnost ljudi, a vrijeme razgradnje plastike u moru je 450 godina. Uzimajući sve u obzir uz adekvatan i primjeren način, mlađe generacije zasigurno mogu ovakve mjere provesti i poticati. Oni su budućnost", rekao je Buić. 

Načelnik Buić je prenio i ekološku osviještenost i na svoj privatni i poslovni život pa tako i njegova obitelj brine o pravilnom odlaganju otpada. "Moja obitelj i ja svakodnevno stvoreni otpad razdvajamo na staklo, plastiku, papir, organski otpad. Osvijestili smo da nije sav otpad smeće, te kako se primjerenim odvajanjem dio tog otpada može ponovno koristiti", rekao je, zaključujući: "Djeca su prva koja su dobre navike donijeli kući nizom radionica i edukacija u vrtiću i školi. Oni su najosvješteniji, a mi učimo od njih."

Medulin izbacuje plastične čaše i slamke, stižu kartonske čaše i drvene žličice za kavu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.