Eko Miss(ija) bez plastike 02. travnja 2019.

Bravo, New York! Zabranili su upotrebu plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu!

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zastupnici iz države New York donijeli su u nedjelju odluku kojom se u toj američkoj saveznoj državi zabranjuje upotreba plastičnih vrećica za jednokratnu uporabu. Bravo, New York!

Odluka o zabrani plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu samo je dio pregovora o donošenju proračuna države New York za 2020. godinu, vrijednog nevjerojatnih 175,5 milijardi dolara, koji uključuje i  tri slobodna sata na dan izbora za obavljanje dužnosti glasovanja i prvi nacionalni program za ograničavanje prometa uvođenjem naknada za korištenje vozila u najprometnijem dijelu Manhattana. 

New York i Kalifornija kao svjetli primjeri

Uvođenjem ove zabrane država New York slijedi primjer Kalifornije, koja je plastične vrećice zabranila još 2016. godine. Na Havajima su također zabranjene, a odluka o zabrani prepušta se svakoj lokalnoj samoupravi.

Zabrana plastičnih vrećica stupit će na snagu 1. ožujka 2020. godine, a lokalne samouprave države New York imat će također mogućnost uvođenja naplate papirnatih vrećica iznosom u visini od pet centi, kojim će se građanima s niskim primanjima pomoći pri kupovini platnenih vrećica za jednokratnu upotrebu.

Kakva je situacija u Hrvatskoj?

Od 01. siječnja 2019 u Hrvatskoj je.na snagu stupio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži objavljen u Narodnim novinama broj 116/2017, a prema kojem na svim prodajnim mjestima trgovci kupcima moraju naplaćivati vrećice, osim onih vrlo tankih u koje se stavljaju voće i povrće.

Prema Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži prodavatelj je obvezan na mjestima na kojima besplatno daje vrlo lagane plastične vrećice za nošenje istaknuti vidljivu obavijest potrošačima o štedljivom i racionalnom korištenju ovih vrećica oznakom - "Vrećice koristiti štedljivo".

Redakcija missZDRAVE uzela si je u zadatak tijekom cijele 2019. godine pisati članke s ciljem osvještavanja o štetnosti plastike na okoliš i ljudsko zdravlje. Ako želiš s nama podijeliti priču ili pozitivan primjer vezan uz rješenja za jednokratnu plastiku, javi nam se na info@miss7zdrava.hr

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Oleg

      Mi ne trebamo sufinanciranje višekratnih vrećica. Mi smo iselili najsiromašniji dio stanovništva. Bravo za Hrvatsku.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.