Eko Eko dom 22. prosinca 2017.

Blistav dom za blagdane: Prirodna sredstva za čišćenje na bazi limuna

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Limun se koristi u mnogim kućanskim poslovima i može pomoći da ti dom bude svjež, čist i blistav. Za uklanjanje kamenca nakupljenog oko odvoda, trljaj površinu polovicom limuna i isperi.

Sredstvo za čišćenje parketa, laminata i keramičkih pločica - u bočicu s raspršivačem ulij 240 ml bijelog octa, 240 ml vode, 5 kapi eteričnog ulja limuna, 2 kapi eteričnog ulja čajevca i 5 kapi eteričnog ulja lavande. Tom mješavinom poprskaj pod i obriši ga krpom od mikrovlakana. Možeš i 4 žlice bijelog octa pomiješati s 10 kapi eteričnog ulja limuna, tako da uliješ mješavinu u kantu s vodom i tom otopinom prebrišeš pod.

Možda te zanima... 9 najtoksičnijih sastojaka u sredstvima za čišćenje doma Eko

Za čišćenje i uklanjanje neugodnih mirisa iz mikrovalne pećnice pomiješaj 30 g sode bikarbone, žlicu bijelog octa i 6 kapi eteričnog ulja limuna. Spužvom nanesi mješavinu na unutrašnje površine pećnice. Isperi vodom i ostavi vrata 15 minuta otvorena da se pećnica osuši.

Limun-Dom450X300_1 Možda te zanima... 6 recepata za sredstva za čišćenje od octa, sode bikarbone i limuna Eko

Da osvježiš sag ili tepih, po deset kapi limunovog i lavandinog eteričnog ulja ukapaj u 125 g sode bikarbone. Preko noći mješavinu drži u zatvorenoj posudi kako bi soda bikarbona upila ulje. Nakon toga, mješavinom pospi sag i zatim usisaj prah.

Savjeti su preuzeti iz knjige "Čudotvorne namirnice - Limun, Praktični savjeti za zdravlje, dom i ljepotu", dr. Penny Stanway objavljene u izdanju Planetopije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.