Eko 17. svibnja 2017.

Bečke žirafe su dobile novu, energetski neovisnu nastambu

Foto: Daniel Zupanc
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova nastamba za žirafe koja je u bečkom zoološkom vrtu Tiergarten Schönbrunn otvorena prije tjedan dana pokazuje da je moguće postići spoj između baroknog stila gradnje i zahtijeva modernog vremena.

Povijesna je građevina u kojoj su bile smještene žirafe restaurirana u svom prvotnom obliku, a na stražnji je dio zgrade u skladu s pravilima očuvanja spomeničke baštine nadograđen zimski vrt.

Bečke su žirafe tako dobile 440 m2 unutarnjeg prostora i 1770 vanjskog s pješčanikom, pojilom i hranilištem, što je tri puta veća površina nego su je do sada imale na raspolaganju.

 | Author: Daniel Zupanc Foto: Daniel Zupanc

A kada dvije mlade žirafe Fleur i Sofie, koje su još šiparice, odrastu posjetitelji će ih moći gledati ravno u oči s novoizgrađene galerije.

Pripremi se: Stiže jedno od najtoplijih ljeta u povijesti

Samoopskrba električnom energijom

U stakleni je krov zimskog vrta ugrađena 237 m2 veliki fotovoltaični modul, koji će godišnje moći proizvoditi 18.000 kWh električne energije, što je dovoljno za opskrbu cijele nastambe.

Pod istim tim zimskim vrtom nalazi se pak 120 tona šljunka koji će pohranjivati svu toplinu dana i noću je pretvarati u toplinu.

Ilegalna trgovina divljim vrstama

Za ove je dvije ekološki osviještene tehnologije bečki zoološki vrt 2016. godine nagrađen Ekološkom nagradom Grada Beča.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.